USA dostalo od prezidenta Trumpa zelenú na čerpanie ropy z rezerv

NETKY.SK • 16 September 2019, 7:12 • 2 min
USA dostalo od prezidenta Trumpa zelenú na čerpanie ropy z rezerv

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump počas včerajšieho dňa uviedol, že v prípade nutnosti sa strategické ropné rezervy môžu uvoľniť. Reagoval tak po útoku dronov na dve strategicky významné ropné rafinérie v Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na útok na Saudskú Arábiu, ktorý by mohol mať nepriaznivý vplyv na ceny ropy, povolil som v prípade potreby uvoľnenie ropy zo strategických zásob v množstve, ktoré bude stanovené neskôr... a bude postačovať na to, aby boli (ropné) trhy aj naďalej dostatočne zásobené," napísal na Twitteri americký prezident.

 

 

K sobotňajším útokom dronmi na saudskoarabské ropné zariadenia sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia. Rijád oznámil, že v ich dôsledku dočasne pozastavil prevádzku v závode na spracovanie ropy v Búkjaku a na ropnom poli Churajs na východe Saudskej Arábie.

 

img

 

Hoci trhy boli v nedeľu zatvorené, útoky by mohli otriasť svetovými cenami. Zvýšili tiež celkové napätie v regióne v čase stupňujúcej sa krízy medzi Spojenými štátmi a Iránom v súvislosti s rozpadávajúcou sa jadrovou dohodou Teheránu s veľmocami.

 

img

 

Jemenskí povstalci podporovaní Iránom v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona