V Rusku začali liečiť koronavírus novým spôsobom

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 14:35 • 2 min
V Rusku začali liečiť koronavírus novým spôsobom

MOSKVA - Inštitút urgentnej medicíny Sklifosovského a Moskovská mestská nemocnica č.52 vykonali prvú transfúziu krvnej plazmy pacientom chorým na COVID-19 od darcov vyliečených na koronavírusovu infekciu. Oznámila to podpredsedníčka hlavného mesta pre sociálny rozvoj Anastasia Raková.

slovakia

left justify in out

"Neustále sledujeme vývoj kolegov aj v iných krajinách a podobné štúdie sa úspešne uskutočňujú v Číne, Nemecku a USA. Dúfame, že nová metóda nám pomôže efektívnejšie riešiť pandémiu koronavírusu," povedala Anastasia Rakova.

 

Protilátky sú prítomné v krvi vyliečených pacientov a preto ich možno použiť na liečbu. Prvými darcami sa stali 11 pacienti, ktorí prekonali COVID-19 a sedem pacientov už dostálo transfúzie. Táto technológia bola schválená klinickým výborom pre boj proti infekcii koronavírusu.

 

Raková poznamenala, že plazma od jedného darcu je dostatočná pre jedného až troch pacientov s koronavírusom.

 

"Lekári tvrdia, že najdôležitejšou vecou je porozumenie a schopnosť potenciálnych darcov. Čím viac plazmy budú môcť špecialisti pripraviť, tým viac ľudí môže byť spasených," povedala námestníčka primátora.

 

Uzdravených pacientov, ktorí súhlasili s darovaním krvnej plazmy, dôkladne vyšetrujú. Musí sa predložiť lekárska správa o prekonaní vírusovej infekcii COVID-19, negatívnych testoch na HIV, hepatitíde B a C, hemograme, biochemických krvných testoch, teste na špecifickú protilátku v SARS-CoV-2 a ďalšie povinné požiadavky.

 

Odborníci tiež testujú silu imunitnej reakcie – aká užitočná bude plazma pre ostatných pacientov.

   

"Najdôležitejšie je zistiť, v akom štádiu ochorenia, v akej dávke a v akej kombinácii s inými látkami bude mať rekonvalescencia plazmy najväčší účinok," dodal hlavný odborný transfúziológ Moskovského ministerstva zdravotníctva Andrej Bulanov.

 

Riaditeľ Sklifosovského inštitútu Sergej Petrikov zároveň uviedol, že plazma pacientov vyliečených od koronavírusu, transfúzne sa podáva ako prvým pacientom, ktorí sú vo vážnom stave.

 

Celkový počet infikovaných vírusom COVID-19 v Rusku dosiahol 10 131, takmer 700 pacientov sa zotavilo, 76 nakazených zomrelo. V Moskve bolo ochorenie diagnostikované u 6698 pacientov, z toho 313 bolo uzdravených, 38 zomrelo.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20200409/1569798424.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies