Kolumbijského drogového kráľa odsúdili na 45-ročné väzenie

NETKY.SK • 9 August 2023, 10:06 • 2 min
Kolumbijského drogového kráľa odsúdili na 45-ročné väzenie

New York- Americkému súdu sa podaril husársky kúsok v podobe obávaného zločinca

slovakia

left justify in out

Americkému súdu sa podaril veľký úlovok. Niekdajší najhľadanejší drogový boss Kolumbie si za mrežami posedí takmer posltoročnicu. Rovných 45 rokov vymerali narkobarónovi menom Dairo Antonio Úsuga. Obávaný zločinec sa tak skoro k svojmu bývalému životu zrejme nevráti. Prokuratúra označila Kolumbijčana za najbrutálnejšieho a najvýznamnejšieho drogového bossa od čias Escobaru. 

 

Jedného z najvplyvnejších kolumbijských narkobarónov - Daira Antonia Úsugu, prezývaného Otoniel, - odsúdili v utorok v Spojených štátoch na 45 rokov väzenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Úsuga sa začiatkom roka priznal k obvineniam z obchodovania s kokaínom. V minulosti bol tento 51-ročný narkobarón vodcom najväčšieho kolumbijského drogového kartelu Clan del Golfo, nazývaného aj Gulf Clan.

V roku 2021 ho zadržali v Kolumbii a vlani vydali do Spojených štátov. V januári sa priznal k založeniu zločineckej organizácie, pašovaniu drog a ďalším obvineniam. Zároveň súhlasil so zaplatením 216 milióna dolárov, a to formou konfiškácie majetku.

Sudkyňa amerického federálneho súdu Dora Irizarryová mu za každé z obvinení uložila trest 45 rokov odňatia slobody, zároveň však oznámila, že tieto tresty si bude odpykávať súbežne. Prokuratúra označovala Úsugu za "najbrutálnejšieho a najvýznamnejšieho kolumbijského drogového bosa od čias Pabla Escobara". Obviňovala ho z toho, že so svojím drogovým kartelom prepašoval do USA v rokoch 2003-2012 najmenej 73 ton kokaínu.

 

Úsuga bol až do svojho dolapenia najhľadanejšou osobou v Kolumbii. Zadržali ho v októbri 2021 na severozápade tejto latinskoamerickej krajiny, neďaleko hraníc s Panamou, a to počas rozsiahlej vojenskej operácie. Kartel Clan del Golfo má podľa amerického ministerstva spravodlivosti až okolo 6000 členov a patrí k najväčším distribútorom kokaínu na svete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies