Slovensko by malo v rámci OECD zvýšiť environmentálne dane

NETKY.SK • 13 Február 2019, 16:58 • 2 min
Slovensko by malo v rámci OECD zvýšiť environmentálne dane

BRATISLAVA - Zvýšenie environmentálnej dane a zrušenie výnimky v oblasti spotreby energie. Odporúča to najnovšia správa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Pripomína však, že nastavenie systému environmentálnych daní by mali sprevádzať opatrenia, ktoré znížia jeho vplyv na sociálne slabších a obyvateľov vidieka. Tí sú od automobilovej dopravy často závislí.

slovakia

left justify in out

Organizácia reagovala aj na zavedenie dotácií na nákup elektromobilov, ktoré však nepovažuje za veľmi efektívne. "Dane z energie a automobilov sú nižšie než vo väčšine krajín. Okrem toho je uhlie zdaňované menej ako ropa alebo zemný plyn, aj keď generuje viac znečistenia. Vo výrobe energie dokonca ropa a uhlie nie sú zdaňované vôbec," konštatuje OECD.

 

img

 

Odporúča preto dane z fosílnych palív postupne zvyšovať a zohľadniť pritom ich obsah uhlíka. Okrem toho pripomenula aj svoj apel na zrušenie dotácií na uhlie. Za nie veľmi efektívne OECD považuje aj doterajšie kroky v oblasti odpadového hospodárstva. Využívanie eurofondov na podporu projektov odpadového hospodárstva v najmenej rozvinutých okresoch podľa nej zatiaľ malo len malý vplyv na úroveň zhodnocovania a recyklácie odpadov. Pochválila však zvýšenie poplatkov za skládkovanie.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies