Mazákovi došla trpezlivosť s neprispôsobivým sudcom, ktorý nerešpektuje protipandemické nariadenia

NETKY.SK • 1 Jún 2021, 9:0 • 2 min
Mazákovi došla trpezlivosť s neprispôsobivým sudcom, ktorý nerešpektuje protipandemické nariadenia

BRATISLAVA – Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák navrhol dočasné pozastavenie výkonu funkcie u sudcu Okresného súdu Zvolen Dalibora Miľana.

slovakia

left justify in out

Sudca sa dlhodobo odmieta podrobiť protiepidemickým opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19. Návrh mu bol 31. mája doručený elektronickou poštou a členovia súdnej rady o ňom budú rozhodovať na zasadnutí 18. júna 2021.

 

Sudca je na toto zasadnutie riadne pozvaný. Informovala o tom rada na svojej internetovej stránke. Dalibor Miľan od marca 2021 do 31. mája 2021 opakovane odmietol pojednávať a rozhodovať vo veciach, v ktorých je zákonným sudcom, s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest.

 

Naposledy tak konal 31. mája 2021. Sudca nerešpektoval príkazy predsedníčky Okresného súdu Zvolen. Napokon jej na pojednávaní uložil poriadkovú pokutu 300 eur za to, že ho žiadala, aby pojednával s prekrytými dýchacími cestami.

 

V tomto konaní pokračoval napriek trom zákrokom polície v marci a v máji 2021, ktorým dokonca na pojednávaní konanom 31. mája 2021 uložil za výkon ich policajnej právomoci poriadkové pokuty vo výške 66 eur.

Návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu je právne založený na tom, že existujú dôvodné pochybnosti o tom, že sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ak tým môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona