V Rusku spustili jedinečný ďalekohľad na vývoji ktorého sa podieľali aj vedci zo Slovenska

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 17:38 • 2 min
V Rusku spustili jedinečný ďalekohľad na vývoji ktorého sa podieľali aj vedci zo Slovenska

IRKUTSK - Najväčší hlbokomorský neutrínový ďalekohľad na severnej pologuli Bajkal-GVD – jedinečná mega-vedecká inštalácia potrebná na štúdium vesmíru a vytvorenie novej astronómie a astrofyziky – je zahájená v piatok pri Bajkálskom jazere.

slovakia

left justify in out

Tento ďalekohľad poskytne vedcom bezprecedentné príležitosti na vykonávanie geofyzikálnych, hydrologických a limnologických výskumov, skúmanie vývoja galaxií a vesmíru, uviedlo ruské ministerstvo pre vedu. Toto podujatie sa stalo jednou z kľúčových udalostí v rámci Roku vedy a techniky, ktorý sa koná v Rusku.

 

img

 

Nový ďalekohľad poskytne vedcom príležitosti, ktoré nemajú ani obrovské pozemné observatória ani ich "kolegovia" vo vesmíre. Vedci sa domnievajú, že neutrína sa môžu dostať na Zem bez významných zmien z útrob rodiacich sa alebo umierajúcich galaxií a rôznych exotických hviezdnych objektov a poskytujú informácie o tom, čo a kde sa vo vesmíre stalo pred miliónmi alebo dokonca miliardami rokov.

 

img

 

Preto, aby vedci odpovedali na hlavné otázky astronómie a astrofyziky týkajúce sa vývoja galaxií a vesmíru, musia študovať toky neutrín s vysokou energiou z astrofyzikálnych zdrojov.

 

Prečo práve Bajkal?

Jazero Bajkal sa ukázalo ako veľmi vhodné na umiestnenie nového ďalekohľadu. Faktom je, že na zachytenie neutrín je potrebné veľké množstvo najtransparentnejšej hmoty, s ktorou interagujú. Okrem toho, ďalekohľad musí byť chránený pred rôznymi procesmi na pozadí.

 

 

Vedci z viacerých krajín 

Výstavba hlbokomorského neutrínového ďalekohľadu sa začala v roku 2015. Projekt bol vyvinutý pod vedením výskumníkov z JINRÚstavu pre jadrový výskum Ruskej akadémie vied a zapojené boli tiež vedci a inžinieri z ruských výskumných centier a vedci z Českej republiky, Slovenska a Poľska.

 

Vlastnosti Bajkal - GVD 

Už vo fáze vytvárania ďalekohľadu sa vedcom vďaka jeho detektorom podarilo predpovedať tri alebo štyri udalosti z vysoko energetických neutrín astrofyzikálnej povahy v rokoch 2021-2022. Skutočnosť, že detektory zachytili toky neutrínoddelili tieto častice od mnohonásobne vyššej úrovne šumu a signálov pozadia, je už vedeckým úspechom na svetovej úrovni. V porovnaní s ostatnými ďalekohľadmi sú hlavnými výhodami Bajkalského neutrínového ďalekohľadu fyzikálne vlastnosti pracovného prostrediabajkalského ľadu.

 

img

 

Ďalekohľad s takými charakteristikami otvára nebývalé možnosti pre výskum v oblasti neutrínovej astrofyziky a vysoko energetickej astronómie.

 

 Zdroj:   https://ria.ru/20210312/teleskop-1600858930.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona