Vladimír Putin nazval Rusko samostatnou civilizáciou

NETKY.SK • 19 Máj 2020, 14:39 • 2 min
Vladimír Putin nazval Rusko samostatnou civilizáciou

MOSKVA - Podľa ruského prezidenta je na zachovanie tejto civilizácie potrebné zamerať sa na vývoj špičkových technológií. Medzi priority patrí umelá inteligencia, genetika a bezpilotné dopravné prostriedky.

slovakia

left justify in out

Zameranie sa na technológie 

"Rusko je samostatnou civilizáciou, na zachovanie ktorej je potrebné prioritne rozvíjať špičkové technológie," uviedol prezident Vladimír Putin v programe "Moskva. Kreml. Putin" na kanáli Rusko 1. "Ak chceme túto civilizáciu zachovať, musíme sa samozrejme zamerať na špičkové technológie a ich budúci vývoj", povedal prezident.

 

img

 

Medzi nové technológie, na základe ktorých sa bude Rusko vyvíjať, prezident menoval umelú inteligenciu, bezpilotné prostriedky, genetiku, medicínu, vzdelávanie. "Objavili sa nové technológie, ktoré zmenia svet, už ho aj menia", zdôraznil prezident.

 

Putin informoval o vybavení armády "zbraňami budúcnosti"

Zmienil sa tiež o najmodernejších druhoch zbraní, ktoré vlastní Rusko, a zdôraznil, že zatiaľ žiadna krajina takéto zbrane nemá. "Ako by sme to mohli urobiť, keby neexistovala žiadna základná veda, žiadne vedecké školy ani inžiniersky personál. Bolo by to absolútne nemožné, ale urobili sme to, stávajúc presne na tom, čo som práve povedal", povedal Putin.

 

img

 

Svetový prehľad 

Vyzval, aby sa spoliehali na úspechy ruských odborníkov, ale aj venovali pozornosť tomu, čo sa deje v iných krajinách. "Musíme sa samozrejme otvorene pozerať na to, čo sa deje vo svete, na to, kto a kde v ktorých oblastiach napredoval, ale s využitím našich konkurenčných výhod pokračovať ďalej", vysvetlil prezident. Putinov rozhovor bol zaznamenaný v septembri 2019, ale objavil sa prvýkrát len teraz.

 

Porovnanie výskytu nových genetických centier s vesmírnym projektom

V máji 2019 Putin vyhlásil, že boj za technologické vodcovstvo vo svete sa stal oblasťou globálnej konkurencie. Medzi rýchlo sa rozvíjajúce technológie prezident menoval umelú inteligenciu. Podľa neho sa krajina, ktorá si v tejto oblasti zabezpečí monopol, stane vládcom sveta.

 

Zvyšovanie HDP

Začiatkom júna 2019 hlava štátu oznámil vytvorenie stratégie rozvoja umelej inteligencie v Rusku. Podľa Putina sa do roku 2024 svetový trh pre výrobky využívajúce umelú inteligenciu zvýši takmer 17-krát. Zdôraznil, že svetové HDP zavedením umelej inteligencie sa každý rok zvýši o 1,2%.

 

img

 

Budovanie vlastného potenciálu 

Rusko sa musí rozvíjať v oblasti genetického inžinierstva, poznamenal Putin v máji 2020. Podľa neho je tento program v rozsahu porovnateľný s atómovými a vesmírnymi projektmi 20. storočia. Prezident vysvetlil, že má na mysli genetický vývoj v rôznych oblastiach – medicína, poľnohospodárstvo, priemysel, energetika a ďalšie oblasti. "Musíme ich využívať v našom záujme, v záujme našich občanov, na formovanie, budovanie vlastného vedeckého a technologického potenciálu", povedal Vladimír Putin.

 

Zdroj:  https://www.rbc.ru/society/17/05/2020/5ec1334d9a79478470930e9f

 

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies