Ako dlho dokážete odolávať ochoreniu COVID-19, ak ste ho už raz prekonali? Vedci prišli s odpoveďami

NETKY.SK • 30 November 2020, 16:51 • 2 min
Ako dlho dokážete odolávať ochoreniu COVID-19, ak ste ho už raz prekonali? Vedci prišli s odpoveďami

FLORIDA - Vedcom sa podarilo zistiť, ako dlho dokáže ľudské telo odolávať koronavírusu, pokiaľ ho už raz prekonalo.

slovakia

left justify in out

V rámci výskumu sa podarilo zistiť, že telo a imunitný systém má silnú pamäť. To znamená, že si dokáže vytvoriť prirodzeným spôsobom protilátky, ktoré bránia opakovanému nakazeniu po dobu až ôsmych mesiacov.  

 

Okrem protilátok sú mimoriadne dôležité aj biele krvinky označované ako T a B bunky. Tie si totiž dokážu vírus zapamätať a v prípade opätovného napadnutia imunitného systému rýchlo reagovať, tým že ho jednoducho zlikvidujú. Takýmto spôsobom sa tak dokážeme vyhnúť opakovanej infekcii.   

 

Ako uviedol virológ z Imunologického ústavu La Jolla Shane Crotty, väčšina ľudských organizmov zažíva počas ochorenia niekoľko imunitných odpovedí na vírus, tie však nezmiznú hneď po prekonaní choroby, v tele ostávajú prítomné približne šesť až osem mesiacov.

 

img

 

Vedci skúmali na vzorke 185 ľudí, ktorí koronavírus prekonali, aké látky a bunky sa v tele aktivovali od začiatku ochorenia. Výsledky ukázali, že hladina T-buniek špecifických pre koronavírusy mierne poklesla medzi štyrmi a šiestimi mesiacmi a následne sa stabilizovali.

 

Vedci preto prišli k záveru, že T bunky a protilátky zostanú konzistentné aj po tomto období, pretože je to jednoducho typické aj pre iné vírusy. Zároveň však zdôrazňujú, že u istej menšej časti dobrovoľníkov poklesli hodnoty T a B buniek či protilátok natoľko, že sú viac náchylnejší sa znova infikovať.   

 

Mohlo by vás zaujímať: Čínski vedci šokovali výsledkami štúdie. Koronavírus podľa nich môže pochádzať z Čiech



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies