Podľa štúdie tretia dávka AstraZenecy a Pfizeru zvyšuje ochranu pred variantom omikron

NETKY.SK • 23 December 2021, 15:28 • 2 min
Podľa štúdie tretia dávka AstraZenecy a Pfizeru zvyšuje ochranu pred variantom omikron

LONDÝN – Tretia dávka vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a Pfizer/BioNTech výrazne zvyšuje odpoveď imunitného systému človeka na variant omikron. Ukázala to nová štúdia výskumníkov z Oxfordskej univerzity, na ktorých sa vo štvrtok odvolala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Laboratórny výskum, ktorý ešte neposúdili iní kolegovia experti, porovnával hladinu protilátok v krvných vzorkách od ľudí, ktorí dostali dve dávky vakcíny, so vzorkami ľudí, ktorí dostali už aj tretiu dávku. Kým dve dávky poskytovali oveľa slabšiu ochranu voči omikronu než voči predchádzajúcim variantom, hladiny neutralizujúcich protilátok prudko stúpli po tretej dávke, zistili výskumníci.

 

img

 

„Záver znie, že titre neutralizujúcich protilátok proti omikronu sú po tretej dávke zvýšené, čo znamená, že podávanie posilňujúcich dávok by malo priniesť značne veľkú ochranu pred nákazou omikron,“ uviedli. V tomto výskume tiež vedci zistili, že nezaočkovaní ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, majú pravdepodobne „malú ochranu pred opätovným nakazením omikronom,“ hoci zrejme majú určitú ochranu pred vážnym priebehom ochorenia.

 

Možno vás zaujme: Británia hlási viac ako 100 000 nových prípadov nákazy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies