V Rakúsku zaznamenali pohyb vlčej rodiny, prvej po vyše 100 rokoch

NETKY.SK • 26 August 2016, 08:24 • 2 min
V Rakúsku zaznamenali pohyb vlčej rodiny, prvej po vyše 100 rokoch

VIEDEŇ - Prvú rodinu vlkov po viac ako 100 rokoch zaregistrovali v Rakúsku, cez ktoré doteraz tieto zvieratá iba prechádzali alebo sa mu z rôznych príčin vyhýbali. Stalo sa tak na cvičisku Allentsteig v dolnorakúskom okrese Zwettl, vyplýva z informácií rezortu obrany vo Viedni a Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

slovakia

left justify in out

Podľa slov Ottokara Jindricha z rakúskeho ministerstva obrany sú vlčie mláďatá, zvečnené na fotografiách z lokality, prvými v prírode narodenými vlkmi na rakúskom území od ich vyhynutia pred viac ako 100 rokmi.

 

Zatiaľ nie je jasné, koľko členov presne má spomínaná vlčia rodina, ktorej mláďatá zaznamenali na "pochôdzke s rodičmi" kompetentní pre ochranu prírody v oblasti známej pod označením Natura 2000. Ide však o najmenej štvorčlennú "famíliu", informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Naposledy zaznamenali vlkov na rakúskom území ešte v roku 1882, a to v Štajersku. Nič to však nemení na skutočnosti, že v posledných rokoch, od roku 2009, sa množili indície o návrate tohto živočíšneho druhu na územie alpskej republiky, a to v množstve od dvoch do siedmich ročne. Vlani sa potvrdil výskyt najmenej štyroch individuálne sa pohybujúcich vlkov, ktorých údajne mali vidieť vo Vorarlbersku, Tirolsku, Štajersku, Salzbursku a Dolnom Rakúsku.

 

Na územie krajiny sa vlci dostávajú v prípade Rakúska zo Slovenska, ako aj Slovinska, Švajčiarska a Talianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies