Bývalého nacistického zločinca deportovali vo veku 95 rokov z USA naspäť do Nemecka

NETKY.SK • 21 Február 2021, 12:41 • 2 min
Bývalého nacistického zločinca deportovali vo veku 95 rokov z USA naspäť do Nemecka

USA - Amerika vyhostila už sedemdesiateho vojnového zločinca zo svojej krajiny. Bergera deportovali do Nemecka vo veku 95 rokov.

slovakia

left justify in out

Bývalý nacistický strážnik bol deportovaný späť do Nemecka napriek tomu, že v USA žil posledných 60 rokovFriedrich Karl Berger pôsobil ako strážca v koncentračnom tábore Neuengamme v roku 1945, neďaleko nemeckého Meppenu, kde boli ruskí, poľskí, holandskí, židovskí a ďalší väzni držaní v „hrozných“ podmienkach a pracovali „až do vyčerpania a smrti“.

 

Článok s podobnou tématikou: Ako vníma holokaust prezidentka Čaputová?

 

img

 

img

 

V roku 1959 emigroval do USA. Stal sa tak 70. osobou, ktorú ministerstvo označilo za bývalého nacistického dôstojníka, ktorý má byť deportovaný z USA.

 

 

Jeho úloha bola potvrdená pomocou indexovej karty, ktorá bola objavená na potopenej lodi

 

Berger stále trvá na tom, že na konci druhej svetovej vojny, keď mal 19 rokov, strávil v tábore iba niekoľko týždňov a bolo mu to nariadené. Vraj nebol svedkom žiadnych prípadov vraždy alebo zneužívania.

 

img

 

Správa však potvrdila, že sprevádzal väzňov pri nútenej evakuácii tábora, ktorá mala za následok smrť 70 väzňov. Ďalšie stovky zahynuli, keď boli umiestnené na dve kotviace lode v Lubeckom zálive v Baltskom mori.

 

img

 

Tieto lode boli omylom bombardované britskými bojovými lietadlami v máji 1945 počas posledného týždňa vojny v Európe, no keď sa našiel vrak lode, historici ministerstva spravodlivosti dokázali čiastočne zdokumentovať Bergerovu službu v tábore informáciami z kartotéky. Na karte bola zhrnutá Bergerova práca v táborovom systéme a vo februári 2020 mu memphisský súd nariadil deportáciu z Ameriky.

 

Článok s podobnou tématikou: Vzdajme dnes úctu obetiam holokaustu

 

Pripustil, že bránil útekom väzňov, no čuduje sa prečo ho vyhostili

 

Hoci tvrdí, že sa nezúčastnil na žiadnej vražde, zostáva tu fakt, že nikdy nepožiadal o preloženie zo svojej úlohy strážcu koncentračného tábora. Nemecko síce upustilo od vyšetrovania jeho prípadu, teraz ho však odovzdali vyšetrovateľom v Hessensku, no policajný hovorca uviedol pre portál Guardian, že s ním v súčasnosti nie je spojené žiadne vyšetrovanie.

 

V rozhovore pre denník The Washington Post Berger uviedol, že nechápe, o čo ide. "Po 75 rokoch je to smiešne. Nemôžem tomu uveriť. Nechápem, ako sa to môže stať v krajine, ako je táto. Vytlačia ma z môjho domova. Nemôžem tomu zabrániť. Mal som 19 rokov. Dostal som rozkaz tam ísť," skonštatoval Berger.

 

No podľa zákona, ktorý vyšiel v roku 1978, známeho ako Holtzmanov dodatok, bol Berger vykázaný za osobu, ktorá zakazuje vstup alebo pobyt v USA každému, kto sa podieľal na prenasledovaní sponzorovanom nacistami. 

 

Takže Berger mohol odísť kľudne dobrovoľne, o 42 rokov skôr, a nemusel byť deportovaný v tak vysokom veku.

 

 

Boj proti vojnovým zločincom

 

Generálny  prokurátor Monty Wilkinson vo svojom vyhlásení uviedol, že deportácia Bergera bola verejným príkladom „záväzku ministerstva zabezpečiť, aby USA neboli bezpečným útočiskom pre tých, ktorí sa podieľali na nacistických zločinoch proti ľudskosti a iných porušeniach ľudských práv“.

 

„V tomto roku si pripomíname 75. výročie norimberských odsudzujúcich rozsudkov a tento prípad ukazuje, že ani niekoľko desaťročí neodradí ministerstvo od výkonu spravodlivosti v mene obetí nacistických zločinov,“ uviedol prokurátor.

 

Podľa ministerstva spravodlivosti Berger dodnes dostáva nemecký štátny dôchodok za jeho „vojnovú službu“Riaditeľ pre prisťahovalectvo a colnú kontrolu Tae Johnson vyhlásil, že bude neúnavne pracovať na „prenasledovaní tých, ktorí prenasledovali ostatných“.

 

img

 

„Tento prípad je príkladom vytrvalého odhodlania ICE aj ministerstva spravodlivosti usilovať sa o spravodlivosť a neúnavne loviť tých, ktorí sa podieľali na jednom z najväčších zverstiev histórie bez ohľadu na to, ako dlho to trvá,“ povedal Johnson.

 

Súvisiaci článok: Holokaust popierajú aj v niektorých krajinách, v ktorých sa odohrával. Vyjadrila sa k nemu aj Andrea Bučková



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies