Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO stúpla. Kde bolo najviac chorých?

NETKY.SK • 25 Marec 2024, 17:00 • 2 min
Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO stúpla. Kde bolo najviac chorých?

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 12. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 7,1 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) stúpla o 1,9 percenta, informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 43.944 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Nitrianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1532 osôb, čo predstavuje 3,5 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 12. kalendárnom týždni nahlásili 4348 ochorení, čo predstavuje 9,9 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. "V 12. kalendárnom týždni 2024 boli hlásené lokálne epidémie na úrovni krajov - Nitriansky, Žilinský a Prešovský," dodal ÚVZ.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 35 výchovno-vzdelávacích zariadení. Išlo o 21 materských škôl (päť v Prešovskom kraji, štyri v Žilinskom kraji, po tri v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, po dve v Košickom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji) a 14 základných škôl (po päť v Prešovskom a Žilinskom kraji, po dve v Banskobystrickom a Košickom kraji).

Vo virologických laboratóriách úradov verejného zdravotníctva bolo v 12. kalendárnom týždni 2024 vyšetrených 51 nazofaryngeálnych výterov a sedem vzoriek sér. Z celkového počtu vyšetrených vzoriek bolo 11 pozitívnych, z toho v štyroch prípadoch išlo o respiračný syncyciálny vírus, v dvoch prípadoch o vírus chrípky A/H1pdm09, v jednom prípade o vírus chrípky typu A bez bližšej špecifikácie v jednom prípade o vírus chrípky typu B bez bližšej špecifikácie, v jednom prípade o vírus SARS-CoV-2, v jednom prípade o adenovírus a v jednom prípade o M. pneumoniae



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ÚVZ SR, Foto: TASR / DPA / Andreas Gebert (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies