V Rakúsku po voľbách budú vládnuť pravdepodobne sociálni demokrati a konzervatívci

NETKY.SK • 30 September 2013, 07:17 • 2 min
V Rakúsku po voľbách budú vládnuť pravdepodobne  sociálni demokrati a konzervatívci

VIEDEŇ - V Rakúsku bude aj po nedeľňajších voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej vládnuť veľká koalícia pozostávajúca zo sociálnych demokratov a konzervatívcov.

slovakia

left justify in out

Víťazom volieb je podľa predbežných oficiálnych výsledkov Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) pod vedením kancelára Wernera Faymanna. Tá získala 27,1 percenta hlasov, čo je o vyše dve percentá menej než v roku 2008. Koaličná Rakúska ľudová strana (ÖVP) skončila na druhej priečke so ziskom 23,8 percenta. V roku 2008 dostali konzervatívci 26 percent. Dvojica tradičných vládnych strán v 183-člennej Národnej rade obsadí 99 kresiel a napriek vstupu dvoch nových strán si tak v komore udržala väčšinu.

Ako tretia sa umiestnila krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorú volilo 21,4 percenta občanov. Nacionalisti získali až o štyri percentá viac než počas predchádzajúcich volieb a v parlamente budú mať 42 poslancov. Štvorpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekročili aj Zelení, euroskeptická strana Team Stronach a liberálna frakcia NEOS - Nové Rakúsko. 

Sociálni demokrati a konzervatívci od roku 2008 tvoria takzvanú veľkú vládnu koalíciu, ich nezhody a korupčné škandály však odradili mnohých voličov napriek tomu, že životná úroveň v krajine zostáva bez ohľadu na finančnú krízu jednou z najvyšších v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies