V Prešovskom kraji sa opäť zvýšili počty chorých na chrípku aj mumps

NETKY.SK • 13 December 2014, 12:04 • 2 min
V Prešovskom kraji sa opäť  zvýšili počty chorých na chrípku aj mumps

PREŠOV – Počty chorých v Prešovskom kraji na akútne respiračné ochorenia aj na chrípku sa opäť zvýšili.

slovakia

left justify in out

Pre vysokú chorobnosť museli dočasne zatvoriť aj jednu základnú školu v okrese Snina a tri materské školy v okresoch Bardejov, Vranov nad Topľou a Stará Ľubovňa. Hygienici zaznamenali aj zvýšený počet epidémií.

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia sa oproti predošlému týždňu v kraji zvýšil o 543 prípadov. Tento týždeň ich bolo na vyšetrení 8 559, pred týždňom navštívilo ambulancie s podobnou diagnózou 8 016 ľudí. Z toho chrípku diagnostikovali 839 pacientom, pred týždňom malo chrípku 652 ľudí. Najviac chorobnosť postihovala deti vo veku do piatich rokov. 

 

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove na svojej internetovej stránke zverejnil aj epidémie. Vo Vranovskom okrese zaevidovali šesť nových ochorení na parotitídu (mumps). Chorí pochádzajú z obcí Vechec a Banské, kde sa počet prípadov od začiatku roka vyšplhal na 31 a 55 pacientov. Jeden nový prípad na mumps zistili aj v okrese Bardejov, kde evidujú kumulatívne 47 ochorení na túto diagnózu. 

Deväť stredoškolákov postihli po spoločnom pobyte na chate zažívacie problémy - hnačky, nevoľnosť a kŕče. Išlo o študentov 4. ročníka Strednej zdravotnej školy na Sládkovičovej ulici v Prešove, ktorí sa  zúčastnili osláv na súkromnej chate. Mládež konzumovala jedlo, ktoré si sama pripravovali, išlo o pečené kuracie stehná a guľáš. Ochorenie si nevyžiadalo hospitalizáciu. Napriek tomu, keďže išlo o študentov, ktorí vykonávajú praktickú výučbu  v  nemocnici, v rámci protiepidemických opatrení im hygienici nariadili vyšetrenie u ich praktických lekárov a zákaz vykonávania praxe na oddeleniach nemocnice až do doby ich vyšetrenia. Po jednom prípade žltačky hygienici zaznamenali v okresoch Prešov a Stropkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies