V premiérovom finále LM Lulea proti Frölunde, Cehlárik: Túžime vyhrať

NETKY.SK • 2 Február 2015, 10:22 • 2 min
V premiérovom finále LM Lulea proti Frölunde, Cehlárik: Túžime vyhrať

LULEA - Premiérové finále Ligy majstrov (CHL) bude mať okrem čisto švédskej záležitosti zaujímavú príchuť aj pre slovenskú hokejovú verejnosť.

slovakia

left justify in out

V drese Luley zabojujú proti Frölunde o prestížnu trofej Peter Cehlárik s Christiánom Jarošom, ktorí po zisku bronzu z juniorských MS v Kanade stoja na prahu ďalšieho kariérneho úspechu. Súboj elitných severských tímov štartuje v utorok o 20.15 SEČ, dejiskom duelu bude vďaka lepším štatistikám v doterajšom priebehu súťaže práve Lulea.

 

Jej cesta do finále viedla cez domáceho majstra AIK Skelleftea, ktorého v semifinále vyradila po výsledkoch 2:2 vonku a 3:2 doma. Dosiaľ v Lige majstrov okúsila len dvakrát trpkosť prehry. V základnej K-skupine nestačila na Lukko Rauma (0:2) a následne v prvom osemfinále play off podľahla doma Red Bull Salzburg 2:4. Vďaka úspešnému nájazdovému rozstrelu v odvete však postúpila a na úspešnej ceste vyradila Raumu a následne aj Skellefteu. Suverénnym spôsobom sa cez hlavnú fázu prebojovala Frölunda, ktorá rovnako s 15-timi bodmi ovládla C-skupinu. V osemfinále urobila krátky proces s Tapparou a následne si napriek prehre v prvom dueli poradila s IFK Helsinki v zostave s Tomášom Záborským. Vo vyrovnanom semifinále sa pred ňou napokon sklonil aj fínsky majster Kärpät Oulu (4:2 d, 3:2pp v).

 

"Švédske" finále sa bude niesť aj v znamení dvoch najlepších ofenzív. Lulea v doterajšej dvanásťzápasovej porcii nastrieľala 54 gólov, jej finálový súper ešte o dva viac. V prípade víťazstva to bude pre ňu už druhý celkový triumf v európskej pohárovej súťaži. Ten prvý vybojovala v roku 2012 v rámci záverečného turnaja European Trophy Red Bulls Salute, ktorý sa konal v Bratislave. To však v mužstve ešte nebola dvojica úspešných slovenských juniorov - obranca Christián Jaroš a útočník Peter Cehlárik. "Je to pre náš klub veľká prestíž. Od začiatku sezóny kládli veľký dôraz na CHL a vraveli, že chceme ísť čo najvyššie. Spolu s Christiánom máme na dosah ďalší tímový úspech. Veľmi túžime vyhrať," povedal pre TASR Peter Cehlárik. 

 

Devätnásťročný krídelník odohral v doterajšom priebehu CHL za Luleu 11 stretnutí, v ktorých strelil jeden gól a na ďalšie tri prihral. Tímovú produktivitu Luley v prestížnej súťaži vedie so 14-timi bodmi Daniel Zaar, ktorý sa napriek úctyhodnému priemeru na zápas zďaleka "nechytá" na ofenzívne trio "indiánov". Lídrom štatistík je Mathis Olimb, ktorý nastrieľal sedem gólov a k nim pridal 18 asistencií. Len o bod menej má druhý Andreas Johnsson a Erik Gustafsson ich dosiaľ nazbieral 19. Práve spomínané útočné esá budú pre Luleu najväčším nebezpečenstvom. Cehlárik však pozná recept, ktorým sa dá enormná útočná sila súpera eliminovať. "Musíme zachytiť úvod stretnutia a byť disciplinovaní. Práve na to sme doplácali v uplynulých ligových dueloch. Našou výhodou je, že sa hrá na jeden zápas a práve u nás. Fanúšikovia budú stáť za nami," dodal mládežnícky slovenský reprezentant.

 

Pred utorňajším finále získala psychickú výhodu Frölunda. V ligovom stretnutí z 22. januára zdolala Luleu na domácom ľade presvedčivo 4:1, pričom jediný gól hostí strelil práve Cehlárik. V jeho tíme však už na nevydarenú generálku nemyslia. "V CHL sme odohrali výborné zápasy aj s tímami, ktoré sú v našej lige na popredných priečkach. Verím, že uplynulý duel s nimi veľa neznamenal. Máme obrovskú motiváciu. Myslím, že rozhodnú maličkosti, presilové hry alebo napríklad aj úspešnosť na buly. Vo všetkých týchto atribútoch chceme byť lepší," uviedol Cehlárik. Jaroš pre TASR doplnil: "Znamená to pre mňa veľmi veľa. Vyhrať v 18-tich rokoch premiérovo CHL by bolo skvelé. Sme k tomu blízko, ale zároveň ešte stále veľmi ďaleko. Verím, že to zvládneme." Pre oboch bude duel okrem honby za prestížnou trofejou zároveň veľkou skúškou pred debutmi v reprezentačnom "áčku" na turnaji Slovakia Cup. 

 

Premiérové finále Ligy majstrov bude vysielať 16 televíznych spoločností do 28 krajín vrátane exotických destinácií ako Maurícius, Haiti či Dominikánska republika. Hrať sa bude o 20-kilový strieborný grál, ktorý navrhol americký dizajnér Wesley Wernimont. V prípade nerozhodného výsledku po 60-tich minútach bude nasledovať 20-minútové predĺženie systémom "rýchla smrť". Ak ani nadstavený čas neurčí víťaza, nasledovať budú samostatné nájazdy. Do zápasového kolotoča prebiehajúcej sezóny sa zapojil aj slovenský šampión HC Košice, ktorý však skončil svoje účinkovanie už v základnej A-skupine za tímami Kärpät Oulu, Bíli Tygři Liberec a Kölner Haie na štvrtej priečke. 

Finále Ligy majstrov - 3. februára o 20.15 SEČ (priamy prenos na Slovak Sport.TV)
/Lulea/
Lulea Hockey - Frölunda Indians
rozhodujú: Daniel Piechaczek (Nem.), Aleksi Rantala - Sakari Suominen (obaja Fín.), Andre Schrader (Nem.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies