Chovatelia hydiny hodnotia vlaňajší rok pozitívne

NETKY.SK • 15 August 2023, 14:45 • 2 min
Chovatelia hydiny hodnotia vlaňajší rok pozitívne

Bratislava-Inflácia slovenských hydinárov na kolená nepoložila

slovakia

left justify in out

Aj v ťažkej ekonomickej dobe sa nájdu odvetvia, ktorým sa darí vykazovať zisky. Napriek vysokým cenám potravín-vajec či mäsových výrobkov, ktoré v obchodoch bijú do očí, slovenskí hydinári sa sťažovať nemôžu. Podľa vyjadrení analytikov, hydinárov vlani potrápili ceny krmív. Aj vďaka kupujúcim však v minulom roku zaznamenali zisk.

 

Minulý rok ako úspešný môžu hodnotiť aj chovatelia hydiny. Na jednej strane im pomohol rast cien ich výstupov, teda slepačích vajec a hydinového mäsa, na druhej strane ich trápili rastúce ceny krmív. Napriek tomu sa im podarilo zvýšiť zisky a ziskové marže. Uviedol to v analýze analytik FinStatu Martin Lindák. Celkové tržby firiem v danom sektore boli podľa Lindáka minulý rok necelých 249 miliónov eur a dosiahli medziročný nárast o 28,9 %. Prvých 15 najväčších spoločností malo tržby viac ako 191 miliónov eur, čo podľa neho poukazuje na vysokú koncentrovanosť sektora. Spresnil, že napriek rastúcim nákladom spoločnosti zvýšili svoje zisky a v konečnom dôsledku aj ziskové marže. 

Kým v roku 2021 mali z každého zarobeného eura čistý zisk necelý jeden eurocent, v minulom roku to bolo necelých 5 eurcentov. Martin Lindák zdôraznil, že firmám na ceste k vyšším ziskovým maržiam pomohli najmä dotácie. Hoci rastúce ceny mäsa a vajec zabezpečili firmám vyššie tržby, rástli aj ceny krmív, ktoré sú ich hlavnou nákladovou položkou. Lindák upozornil, že najväčšou spoločnosťou hydinárskeho odvetvia je Farma HYZA, ktorá patrí do portfólia skupiny Agrofert Andreja Babiša. Dodal, že v odvetví chovu hydiny na Slovensku podniká len o niečo viac než sto firiem.

Chovatelia sa v zásade venujú dvom hlavným činnostiam, a to chovu nosníc, ktorých vajcia následne predávajú, alebo chovu hydiny na mäso. V prvej činnosti podniká tržbami druhá najväčšia spoločnosť Novogal, a. s., ktorej hlavným zdrojom príjmov je predaj vajec. V druhej činnosti podniká spoločnosť Farma HYZA, a. s. Tá väčšinu chovu posúva materskej spoločnosti HYZA, a. s., ktorá je spracovateľom a výrobcom hydiny a hydinových mäsových výrobkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies