V Poľsku obvinili dvoch ľudí v súvislosti s ilegálnym odpočúvaním

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 14:22 • 2 min
V Poľsku obvinili dvoch ľudí v súvislosti s ilegálnym odpočúvaním

VARŠAVA - Poľská prokuratúra obvinila dnes dvoch ľudí z nelegálneho nahrávania konverzácií a ďalšie dve osoby v tejto súvislosti vypočúva, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kroky prokuratúry súvisia s najnovším škandálom okolo uniknutých záznamov rozhovorov, ktoré otriasli vládou a zapríčinili najhoršiu politickú krízu v Poľsku za uplynulé roky.
     

Záznamy obsahovali súkromnú konverzáciu vysokopostavených poľských predstaviteľov vrátane šéfa tamojšej centrálnej banky a ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského spred niekoľkých mesiacov.
     

Spravodajský týždenník Wprost v nedeľu zverejnil prepis nahrávky rozhovoru, podľa ktorého Sikorski tvrdí, že spojenectvo Poľska s USA je bezcenné či dokonca škodlivé, pretože vyvoláva falošný pocit bezpečia.
     

Pred týždňom Wprost zverejnil rozhovor, v ktorom guvernér centrálnej banky podľa všetkého ponúka vládnucej strane pomoc pri zabezpečení jej opätovného zvolenia, čo by bolo porušením nezávislosti jeho inštitúcie.
     

Poľský premiér Donald Tusk v reakcii na škandál uviedol, že zverejnené tajné nahrávky štátnych predstaviteľov sú pokusom destabilizovať krajinu. Vyhlásil tiež, že nelegálne odpočúvanie ho neprinúti urobiť personálne zmeny vo vláde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies