V októbri bolo za potraviny takmer 123-tisíc eur pokút. Koľko subjektov kontrolóri pokarhali?

NETKY.SK • 11 November 2020, 19:02 • 2 min
V októbri bolo za potraviny takmer 123-tisíc eur pokút. Koľko subjektov kontrolóri pokarhali?

Kontrola potravín, či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, je pre zdravie občanov Slovenska úplne zásadná.

slovakia

left justify in out

Práve preto sa vykonávajú pravidelné kontroly. Konkrétne minulý mesiac bolo zrealizovaných na 4 252 úradných kontrol, ktoré vykonáva kontrolóri orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS). Celkovo bolo skontrolovaných asi 1417 firiem a 2221 prevádzok, z ktorých bolo 202 kontrol s nejakým nedostatkom. Celkovo však bolo zistené 872 nedostatkov, čo nie je práve malé číslo.

 

 

Prevádzkovatelia a firmy by sa mali zamerať najmä na dodržiavanie hygienických opatreniach v budovách a samotných prevádzkach, rovnako tak na čistotu a kvalitu technologických zariadení. Urobilo sa až 4 252 úradných kontrol. Z toho v stredne veľkých predajniach išlo o 1 203. A 1051 malých predajní.

 

Kontrolóri sa pozreli aj na výrobné priestory, a to až v 779 prípadoch. Strážcovia kvality potravín sa na 67 miest pozreli v čase, keď neboli v pracovnej prevádzke. Až v 26 prípadoch boli nájdené nedostatky. Takto si posvietili aj na 40 subjektov a 65 prevádzok s tým, že 26 z nich vykazovalo nedostatky.

 


"Za účelom odstránenia zistených nedostatkov a vylepšenia práce boli na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v počte 57 v celkovej výške 3 450 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách," povedala ŠVPS.

Udelili sa aj pokuty, a to spolu vo výške 122 950 eur s tým, že priemerne jeden subjekt dostal sankciu 1 366 eur. Najviac môže ľutovať svoje zlé potravinárske konanie subjekt, ktorý musí zaplatiť 25-tisíc eur.

 

Prečítajte si aj o tomto výbornom nápade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies