V nepokojnej kurdskej oblasti Turecka zastrelili chlapca (†14)

NETKY.SK • 7 Január 2015, 12:23 • 2 min
V nepokojnej kurdskej oblasti Turecka zastrelili chlapca (†14)

DIYARBAKIR - Pri ozbrojených potýčkach medzi príslušníkmi polície a kurdskými protestujúcimi zastrelili na juhovýchode Turecka 14-ročného chlapca a ďalší 28-ročný muž utrpel zranenia. Napísala to dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Protest sa konal v utorok večer v prevažne kurdskom meste Cizre (Džizír) neďaleko tureckej hranice s Irakom a Sýriou. Mladíka postrelili do hrude, zraneniam podľahol po prevoze do nemocnice, uviedol nemenovaný bezpečnostný zdroj, ktorého citoval Reuters. Podľa agentúry Dogan, odvolávajúcej sa na výpovede jeho priateľov a kolegov, chlapca zastrelili policajti cestou z práce.


Utorňajšia prestrelka bola posledným z incidentov, ktoré v posledných týždňoch narušujú krehký mierový proces medzi vládou a zakázanou militantnou Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Táto organizácia vedie už tri desaťročia povstanie s cieľom dosiahnutia väčšej autonómie pre tureckých Kurdov.
      

Ozbrojená organizácia PKK vyhlásila v roku 2013 prímerie, ktoré zväčša aj dodržuje. V októbri minulého roka sa však zdalo, že pokoj zbraní je ohrozený, keď turecké vzdušné sily začali bombardovať základne PKK na východe krajiny. Išlo o odvetu za obvinenia, že PKK útočí na tureckých vojakov.
      

V turecko-kurdskom ozbrojenom konflikte prišlo za posledných 30 rokov o život už okolo 40.000 ľudí. Kurdi sú iránsky národ bez vlastného štátu; žijú v oblasti Turecka, Sýrie, Iraku a Iránu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies