V Nemecku vznikla nová vláda. Na jej čele bude stáť Olaf Scholz

NETKY.SK • 7 December 2021, 14:11 • 2 min
V Nemecku vznikla nová vláda. Na jej čele bude stáť Olaf Scholz

BERlÍN - Predstavitelia Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) v utorok dopoludnia v Berlíne podpísali koaličnú zmluvu novej nemeckej vlády.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom denník Die Welt. V stredu má byť za nového kancelára v Spolkovom sneme (Bundestagu) zvolený Olaf Scholz z SPD, ktorý po 16 rokoch nahradí na čele vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Po zvolení Scholza za kancelára zloží prísahu i jeho nový vládny kabinet, približuje agentúra DPA.

 

Scholz označil podpísanie koaličnej zmluvy za akt, ktorý "naštartuje novú vládu". Predseda FDP Christian Lindner vyhlásil: "Teraz sa začína čas činov." Spolušéfka Zelených Annalena Baerbocková uviedla, že koaličná zmluva odráža rozmanitosť Nemecka.

 

K podpísaniu koaličnej dohody došlo dva a pol mesiaca po parlamentných voľbách v Nemecku, ktoré sa konali 26. septembra. Konzervatívna Únia CDU/CSU v nich utrpela výraznú porážku.

 

Víťazná SPD sa na vláde dohodla s liberálmi s FDP a Zelenými. Dosiahnutú 177-stranovú koaličnú dohodu predstavili 24. novembra. Členovia všetkých troch strán následne dohodu schválili, pričom ako poslední z nich oznámili v pondelok výsledky svojho hlasovania Zelení.

 

Mohlo by vás zaujímať: Angela Merkelová bude mať po odchode z funkcie štátom platené výhody!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies