Britský kráľ Karol III. pricestoval na štátnu návštevu Francúzska

NETKY.SK • 20 September 2023, 17:15 • 2 min
Britský kráľ Karol III. pricestoval na štátnu návštevu Francúzska

PARÍŽ - Britský kráľ Karol III. s manželkou Kamilou pricestovali na oficiálnu návštevu Francúzska. Lietadlo s kráľovským párom pristálo na letisku Paríž-Orly, kde ho privítala francúzska premiérka Elisabeth Borneová. Britský panovník s manželkou sa neskôr pripoja k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi na spomienkovom obrade pri Víťaznom oblúku v Paríži a neskôr zamieria do Elyzejského paláca.

slovakia

left justify in out

Večer sa kráľovský pár zúčastní na bankete na zámku vo Versailles. Medzi hosťami budú anglicko–francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourgová, dcéra Sergea Gainsbourga a Jane Birkinovej, britský herec Hugh Grant či bývalý francúzsky futbalový tréner Arsène Wenger, ktorý viac než 20 rokov pôsobil v Arsenale Londýn.

 

Karol III. s Kamilou mali návštevu Francúzska pôvodne naplánovanú na marec, napokon ju však zrušili pre násilné protesty proti dôchodkovej reforme, ktoré v tom čase vypukli vo viacerých francúzskych mestách.

 

Karol III. namiesto toho navštívil len Nemecko. Bola to jeho prvá zahraničná cesta v role britského monarchu. Kráľom sa stal vlani v septembri automaticky po smrti svojej matky Alžbety II., ktorá vládla od roku 1952. Korunovačnú slávnosť mal však až tohto roku v máji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Aktuality.sk / TASR / AFP Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies