V Nemecku vysvätia prvú rabínku od druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:16 • 2 min
V Nemecku vysvätia prvú rabínku od druhej svetovej vojny

V Nemecku vysvätia prvú rabínku od druhej svetovej vojny

slovakia

left justify in out

img

Po prvý raz od konca druhej svetovej vojny bude mať židovská náboženská obec v Nemecku ženu-rabínku. Alina Treigerová (31) sa začiatkom novembra ujme úradu rabína v západonemeckom Oldenburgu.
      "Dnes rabínky čítajú z Tóry, prednášajú náboženské lekcie, sobášia a pochovávajú mŕtvych a zasadajú v rabínskych súdoch. Medzi ženami a mužmi v úrade rabína už nie sú nijaké rozdiely," uviedol dnes Hartmut Bomhoff, hovorca berlínskeho seminára Abrahama Geigera, kde Treigerová vyštudovala.
      Za novú rabínku si ju vybrala liberálna židovská obec v Oldenburgu. Slávnostné vysvätenie sa uskutoční 4. novembra v Berlíne.
      Treigerová pochádza z Ukrajiny a vo funkcii rabínky bude mať rovnaké právomoci a zodpovednosti ako jej mužskí kolegovia. Prvú a doteraz aj poslednú židovskú rabínku v Nemecku ordinovali v roku 1935. Regina Jonasová (1902-1944) však na rozdiel od Treigerovej nemala povolenie kázať.
      Ďalšie dve liberálne rabínky by mali ukončiť štúdiá v Berlíne o dva roky. V nasledujúcich rokoch by mali vysvätiť minimálne jednu ženu ročne.
      Nemecko, kolíska liberálneho judaizmu, v tomto smere zaostáva za USA, kde prvú rabínku ordinovali už pred 38 rokmi. Podľa Bomhoffa je na príčine holokaust, v dôsledku ktorého až do roku 1999 neexistoval v Nemecku liberálny rabínsky seminár pre ženy.  

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies