V Nemecku od novembra rastie v obchodných reťazcoch cena mlieka

NETKY.SK • 7 November 2016, 09:01 • 2 min
V Nemecku od novembra rastie v obchodných reťazcoch cena mlieka

BERLÍN - Mlieko v nemeckých supermarketoch je od začiatku mesiaca drahšie. Informuje o tom portál spravodajskej televíznej stanice N24.

slovakia

left justify in out

Ceny mlieka začal dvíhať obchodný reťazec Aldi. Potom ho nasledovali ďalšie. Vzostup ceny mlieka potešil Spolkové združenie producentov mlieka (BDM), ale uľahčenie ešte neprišlo. „Musíme vyčkať, koľko ho dajú mliekarne do distribúcie, uviedol hovorca BDM. V októbri dostávala prvovýroba za liter 25-26 centov. Jej hranica rentability sa však začína pri výkupnej cene 40 centov za liter."

 

Zdržanlivo sa vyjadril aj predseda Krajinského združenia roľníkov v Brandenbursku Henrik Wendorff. Povedal, že keď Aldi a iní obchodníci zvýšili cenu konzumného mlieka na 40 centov za liter, nesmie sa zabudnúť na to, že roľníci viac ako rok mali jeho katastrofálne nízku výkupnú cenu. Tá mnohých producentov prinútila, aby opustili svoje farmy. V Brandebursku zaniklo 60 mliečnych fariem. Dojníc v spolkovej krajine ubudlo viac ako 10.000.

 

Začiatok novembra bol pre mliekarne dôležitý. Tradične za začína obdobie pre plnenie nových zmlúv medzi nimi a obchodnými reťazcami na mlieko a široký sortiment mliečnych tovarov.

 

Reťazec Aldi zvýšil cenu čerstvého mlieka o 19 centov na 65 centov za liter. Liter čerstvého plnotučného mlieka zdražel o 18 centov na 60 centov za liter. Za rovnakú cenu sa predáva aj nízkotučné mlieko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies