Za kalorické sa v dnešnej dobe nepovažuje len jedlo z fast foodov

NETKY.SK • 30 Január 2019, 15:31 • 2 min
Za kalorické sa v dnešnej dobe nepovažuje len jedlo z fast foodov

BRATISLAVA – Rýchly spôsob života sa v dnešnej dobe podpísal aj na našich stravovacích návykoch. Jesť treba, a preto sa naša strava musela tejto rýchlej dobe aj prispôsobiť. Frekvencia jedál pripravovaných mimo domu sa celosvetovo zvyšuje.

slovakia

left justify in out

Bežný Američan zje a vypije asi 1/3 svojich kalórii mimo domu. Stravovanie v prevádzkach rýchleho občerstvenia sa považuje za jeden z faktorov vzostupu celosvetovej obezity. Hlavná príčina je samozrejme nadmerná konzumácia kalórii, ktoré sa na druhej strane nemajú ako využiť. Inak povedané, ľudia sa menej hýbu. Pod pojmom fast food si takmer všetci predstavíme niečo veľmi kalorické a minimálne hodnotné. Čo však také jedlo v reštaurácii?

 

img

 

Nedávno sa robil prieskum, kde sa zistilo, koľko kalórií obsahujú najčastejšie konzumované jedlá, či už v reštaurácii alebo vo fast foode. Celkovo bolo do výskumu zahrnutých viac ako 200 jedál zo 111 náhodne vybraných prevádzok v Brazílii, Číne, Fínsku, Ghane a Indii. Až 94 % jedál z klasických reštaurácii a 70% jedál z rýchleho občerstvenia obsahovalo minimálne 600 kalórii na porciu. 

 

img

 

Čo z toho vyplýva? Všetky prevádzky s jedlom, a je jedno či ide o reštauráciu alebo rýchle občerstvenie poskytujú jedlá s vysokou koncentráciou kalórii.

Príkladom by mohlo byť to, koľko zbytočného oleja sa použije pri príprave jedla. Identická porcia môže totiž obsahovať kľudne aj o 10 g oleja menej, a to predstavuje zhruba jednu polievkovú lyžicu za čajovú. Je síce samozrejmé, že kvôli celkovej chuti jedla sú pridávané aj ďalšie prísady, čo opäť zvyšuje kalorickú hodnotu. Niektoré pokrmy sa preto vyšplhali do výšky aj 2000 kcal na porciu.

 

img

 

Možné riešenie by bolo vo forme povinného uvádzania kalorickej hodnoty jednotlivých jedál vedľa ich názvu. Je však úplne jasné, že bežného človeka ani toto neodradí od toho, aby si objednal vyprážaný rezeň s hranolkami. Avšak tým, ktorým nie je jedno, čo sa do ich tela dostane to môže otvoriť cestu pre iné druhy jedál spojené so zdravším životným štýlom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies