Hrdina z filmu Hotel Rwanda sa postavil pred súd. Je obvinený z terorizmu, únosov a vrážd

NETKY.SK • 14 September 2020, 21:43 • 2 min
Hrdina z filmu Hotel Rwanda sa postavil pred súd. Je obvinený z terorizmu, únosov a vrážd

RWANDA - Hlavný hrdina z amerického filmu "Hotel Rwanda" Paul Rusesabagina je obvinený z terorizmu. Počas genocídy v roku 1994 pritom zachránil stovky prenasledovaných ľudí pred popravou militantmi z jednotky Interahamwe.

slovakia

left justify in out

Paul Rusesabagina, ktorý riskoval vlastný život, aby zachránil prenasledovanú menšinu z kmeňa Tutsiov sa v pondelok postavil pred súd v rwandskom hlavnom meste Kigali.

 

Vláda ho obvila z účasti na vražde a vytvorenia ozbrojenej povstaleckej skupiny. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Čelí až 13 obvineniam

Rusesabagina sa v pondelok postavil pred súd po prvý raz od svojho zatknutia na konci augusta tohto roka. Žiadal o prepustenie na kauciu, aby si mohol vyhľadať lekársku pomoc.

 

Obžaloba však jeho prepustenie namietala s tým, že by Paul mohol ujsť. Rozhodnutie sa napokon presunulo na štvrtok. Belgičan Rusesabagin čelí 13 obvineniam, pričom na súde odmietol priznať svoju vinu či nevinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Údajne sa snažil o zmenu režimu

Podľa rwandskej prokuratúry je Rusesabagina podozrivý, že sa snažil dosiahnuť zmenu režimu v Kigali. Údajne je "podozrivý aj z financovania a zakladania teroristických skupín" pôsobiacich v oblasti Veľkých jazier vo východnej Afrike.

 

Vyšetrovatelia ho obviňujú z teroristických činov, požiarov, únosov a vrážd spáchaných na rwandskej pôde v júni a decembri roku 2018.

 

 

V emigrácii v Belgicku Rusesabagina založil Rwandské hnutie za demokratické zmeny (MRCD) a naďalej obviňoval rwandského prezidenta Paula Kagameho zo snáh o umlčanie opozícieNa súde uviedol, že prispel Frontu národného oslobodenia (FLN) - vojenskému krídlu (MRCD) sumou 20-tisíc eur.

 

Povstalcov nepodporuje

Poprel však, že by tak urobil s cieľom podporiť povstalecké aktivity. Počas rwandskej genocídy v roku 1994 ukrýval Rusesabagina vo svojom hoteli viac ako 1200 prenasledovaných príslušníkov etník umiernených Hutuov a Tutsiov. 

 

V priestoroch hotela, kde pracoval ako manažér chránil ľudí pred násilnými jednotkami Interahamwe, vedenými extrémistickými Hutuami, ktorí vyvražďovali Tutsiov aj umiernených Hutuov.

 

 

Jeho príbeh sa stal predlohou pre hollywoodsky film Hotel Rwanda. Rusesabagina zatkla polícia koncom augusta v Kigali, pričom podľa hovorcu jeho rodiny "ho do Rwandy uniesli štátne orgány".

 

Naposledy sa totiž Rusesabagina svojej rodine ohlásil z Dubaja. Rwandský prezident Paul Kagame medzičasom poprel, že by Rusesabagina nechal uniesť do krajiny.

 

img

 

Prezident naznačil, že Rusesabagina zrejme oklamali, aby sa vrátil sa do Rwandy. Kigali a ani žiadna zahraničná vláda podľa AFP podrobnosti o jeho zatknutí neposkytli.

 

Bush mu udelil prezidentskú medailu

Iba pár mesiacov od premiéry filmu "Hotel Rwanda" mu americký prezident George Bush udelil prezidentskú medailu za slobodu a poďakoval mu za jeho odvahu a súcit zoči-voči genocíde a teroru.

 

 

Rusesabagina totiž dlhé týždne odolával milíciám Hutuov, ktorí prichádzali do jeho hotela s úmyslom vraždiť. Keď už išlo skutočne do tuhého a hrozilo, že ozbrojenci vniknú do hotela, rozdával im kvalitný alkohol a rôzne darčeky, ktoré mal k dispozícii.

 

„Nezabili nikoho z utečencov v našom hoteli. Nikoho ani nezbili. Nikoho neodvliekli a nikto nezmizol. Po celej Rwande vraždili ľudí mačetami, ale naša päťposchodová budova sa stala útočiskom pre každého, kto sa dokázal dostať k dverám,“ povedal Rosesabagina.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies