Český prezident Pavel prvýkrát vystúpil pred poslancami, chýba mu tolerancia koalície a opozície

NETKY.SK • 13 Jún 2023, 18:45 • 2 min
Český prezident Pavel prvýkrát vystúpil pred poslancami, chýba mu tolerancia koalície a opozície

PRAHA - Český prezident Petr Pavel v utorok prvýkrát navštívil dolnú komoru českého parlamentu. Pred poslancami vystúpil s prejavom, v ktorom vyhlásil, že chce byť nestraníckym prezidentom pre všetkých občanov.

slovakia

left justify in out

Český prezident Petr Pavel v utorok prvýkrát navštívil dolnú komoru českého parlamentu. Pred poslancami vystúpil s prejavom, v ktorom vyhlásil, že chce byť nestraníckym prezidentom pre všetkých občanov. Chce tlmiť konflikty, hľadať konsenzus a viesť otvorený dialóg s opozíciou, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

 

"Som rád, že môžem prvých sto dní vo funkcii zavŕšiť vystúpením pred poslancami," povedal v pléne snemovne prezident. Apeloval na politikov, aby mysleli aj na tých ľudí, ktorí sú presvedčení, že ich nikto v parlamente nezastupuje. Rovnako chce pôsobiť aj on. "Chcem byť prezidentom všetkých občanov, aj tých, ktorí ma nevolili a sú možno voličmi niektorých z vašich strán... Budem tlmiť konflikty a namiesto nich viesť dialóg," dodal. Niekedy ho podľa jeho slov prekvapuje urputnosť politických bojov v snemovni, kde mu chýba väčšia tolerancia a načúvanie medzi koalíciou a opozíciou. Obštrukcie, ktoré opozícia často používa, považuje síce za ich legitímny nástroj, nemali by však viesť k úplnej paralýze snemovne. To podľa neho môže vyústiť aj do straty dôvery občanov v túto inštitúciu. Súhlasí si tým aj predsedníčka PSP ČR Markéta Pekarová Adamová. "Obštrukcie nemôžu prerásť do deštrukcie, ako sa to stalo v tomto volebnom období. Som rada, že to pán prezident vníma rovnako a pevne verím, že jeho slová pomôžu ku konštruktívnemu konaniu opozície," komentovala jeho slová Pekarová Adamová. Zároveň oznámila, že sa s Pavlom rozhodli vydražiť pero, ktorým podpísal inauguračný sľub. Výťažok darujú neziskovej organizácii.

 

img

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová víta českého prezidenta Petra Pavla na jeho prvej návšteve dolnej komory českého parlamentu.

 

Prezident sa chce zúčastňovať aj na ďalších rokovaniach snemovne. Príde vtedy, keď sa bude rokovať o kľúčovom zákone alebo keď k danému zákonu bude mať podľa svojich slov "čo povedať". Pavel si kladie za cieľ prispievať k zlepšeniu politickej kultúry v Česku. "Som pripravený vo svojej role pomáhať k hľadaniu politického konsenzu s cieľom dosahovať čo najefektívnejšie riešenia problémov našich občanov," uviedol ešte pred návštevou snemovne. Prvou ústavnou inštitúciou, ktorú Pavel vo funkcii navštívil, bol Senát. S prejavom tam vystúpil tri týždne po svojej inaugurácii začiatkom marca. Zdôraznil v ňom, že chce napraviť vzťahy úradu prezidenta s hornou komorou parlamentu, s ktorou bol jeho predchodca Miloš Zeman v dlhoročnom spore a nenavštívil ju deväť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies