UNESCO žiada Izrael, aby neostreľoval školy v pásme Gazy

NETKY.SK • 27 Október 2023, 15:00 • 2 min
UNESCO žiada Izrael, aby neostreľoval školy v pásme Gazy

PARÍŽ / JERUZALEM - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok vyzvala Izrael, aby neostreľoval školy v palestínskom pásme Gazy. Školy totiž slúžia aj ako útočisko pre obyvateľov a ostreľovanie budov je v rozpore s medzinárodným právom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V pásme Gazy bolo od 7. októbra v dôsledku izraelských útokov poškodených viac ako 200 škôl, čo je viac ako 40 percent všetkých škôl v enkláve, uviedla organizácia UNESCO. V Gaze evidujú 625.000 žiakov a viac ako 22.500 učiteľov.

Zástupca WHO pre okupované palestínske územia Richard Peeperkorn zároveň v piatok v Jeruzaleme upozornil, že humanitárna situácia v Gaze je katastrofálna. Uviedol, že 23 z 35 tamojších nemocníc naďalej aspoň čiastočne funguje s tým, že lekári v niektorých nemocniciach musia operovať na podlahe. Dve tretiny zo 72 menších zdravotníckych zariadení sú zatvorené.

Tiež kritizoval spochybňovanie počtu civilných obetí bojov v pásme Gazy, ako ho uvádza tamojšie ministerstvo zdravotníctva kontrolované militantným hnutím Hamas. WHO podľa Peeperkorna nemá dôvod pochybovať o poskytnutých údajoch.

Militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas 7. októbra prenikli z pásma Gazy na územie Izraela, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Izrael odpovedal intenzívnymi leteckými údermi, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom, zahynulo už vyše 7000 ľudí, väčšinou civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / dpa, Foto: Aktuality.sk (na titulnej foto deti pre zbombardovanou budovou v pásme Gazy)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies