V nedeľu sa vo väčšine krajín Blízkeho východu začína pôstny mesiac ramadán

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 16:41 • 2 min
V nedeľu sa vo väčšine krajín Blízkeho východu začína pôstny mesiac ramadán

KÁHIRA - V Saudskej Arábii a vo väčšine krajín Blízkeho východu sa v nedeľu začína tradičný pôstny mesiac ramadán, keď sa moslimovia od úsvitu do súmraku majú zdržať akejkoľvek konzumácie potravín, pitia i fajčenia.

slovakia

left justify in out

V Turecku a Jemene sa začal ramadán už dnes, informovala nemecká tlačová agentúra DPA.
      

Saudská Arábia, kolíska islamu, v piatok oznámila, že sa tohtoročný ramadán oficiálne začne v nedeľu 29. júna. Termín ramadánu sa stanovuje podľa moslimského lunárneho kalendára a v roku 2014 pripadá jeho začiatok na tento víkend, keď sa na oblohe zjaví úzky kosák pribúdajúceho mesiaca.
      

Podobné oficiálne oznámenia urobili aj ďalšie štáty Perzského zálivu - Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar a Spojené arabské emiráty. Náboženské orgány v Alžírsku, Egypte, Libanone, Líbyi, Mauritánii, Maroku, Palestíne, Sudáne, Sýrii a Tunisku tiež stanovili začiatok ramadánu na nedeľu.
      

V rovnaký čas sa začne pôstny mesiac aj v najľudnatejšej moslimskej krajine sveta, v Indonézii.
      

Osobitná situácia je v nábožensky rozdelenom Iraku, kde šiiti začali dodržiavať pôstny mesiac už dnes, pretože predstavitelia suitov vyhlásili, že sa ramadán začne v nedeľu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies