Únia upozornila na riziká kybernetických útokov pri sieťach 5G

NETKY.SK • 9 Október 2019, 22:13 • 2 min
Únia upozornila na riziká kybernetických útokov pri sieťach 5G

BRUSEL - Európska komisia (EK) upozornila v stredu na rastúce riziká kybernetických útokov zo strany subjektov podporovaných vládami tretích krajín.

slovakia

left justify in out

Vo svojej správe však nespomenula Čínu ani čínsku spoločnosť Huawei Technologies. Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že EÚ v tomto nenasledovala príklad administratívy USA, ktorá firmu Huawei považuje za nástroj Číny na vykonávanie špionážnych aktivít.

 

Správa EK sa zameriava na počítačové riziká spojené so sieťami 5G, ktoré sú považované za kľúčové pre hospodársku konkurencieschopnosť Únie v dobe, keď je svet čoraz viac prepojený.

 

Spoločnosť Huawei, ktorá je na trhu konkurentom fínskej spoločnosti Nokia a švédskej spoločnosti Ericsson, oznámila, že je pripravená spolupracovať s európskymi partnermi na zabezpečení siete 5G.

 

 

Členské štáty EÚ zatiaľ nemajú rovnaký prístup k čínskej spoločnosti Huawei. Spojené kráľovstvo, hlavný spojenec USA, plánuje vylúčiť spoločnosť Huawei z dodávok základných komponentov sietí 5G, zatiaľ čo Nemecko trvá na tom, aby všetci dodávatelia na tomto trhu mali rovnaké pravidlá hry.

 

Správa EK varuje aj pred rizikom nadmerného spoliehania sa na jedného dodávateľa zariadení pre siete 5G. Podľa uvedeného dokumentu závislosť od jedného poskytovateľa zvyšuje riziko prerušenia služieb.

 

Európska komisia chce do konca tohto roku vyvinúť súbor opatrení zameraných na riešenie počítačovej bezpečnosti na úrovni EÚ aj na vnútroštátnej úrovni. Agentúra EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA) sa tiež chystá dokončiť mapu so špecifickými hrozbami týkajúcimi sa sietí 5G.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona