V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

NETKY.SK • 24 Máj 2021, 07:17 • 2 min
V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

MINSK – V nedeľu bieloruský režim donútil pristáť komerčný let. Na jeho palube sa nachádzal bývalý šéfredaktor portálu Nexta Raman Prataševič, ktorý je podporovateľom opozície a čelí obvineniam z terorizmu. Hrozí mu trest smrti.

slovakia

left justify in out

Bývalý novinár Prataševič žijúci v exile vo Varšave sedel na palube lietadla z Atén do Litvy. Civilná linka aeroliniek Ryanair však do svojho cieľa nedorazila. Keď sa lietadlo nachádzalo v bieloruskom vzdušnom priestore, donútili ho pristáť v Minsku. Za údajným medzipristátím mala byť bombová hrozba. Keď polícia žiadnu bombu na palube nenašla, zatkla Prataševiča, ktorému v Bielorusku hrozí doživotie alebo dokonca trest smrti

 

Agenti na palube

V Aténach, kde na svoj let nastúpil aj bývalý novinár, s ním leteli aj tajný agenti KGB. Keď lietadlo prelietavalo nad Bieloruskom, miestna letová prevádzka informovala personál Ryanairu o možnej bombe na palube.

 

Lietadlo, ktoré už vstupovalo do vzdušného priestoru Litvy sa otočilo a pristálo v sprievode vojenskej stíhačky v Minsku. Ako uvádza server Delfi.lt odvolávajúci sa na jedného z pasažierov, keď sa to Prataševič dozvedel, priznal kto je a že ho v krajine čaká trest smrti.

 

Príkaz na uzemnenie lietadla mal vydať bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podľa posledných dostupných informácií bieloruské úrady prehľadali batožinu a cestujúcich, pričom lietadlo sa stále nachádza v Minsku

 

 

Kroky Lukašenka odsúdili európski lídri

"Je absolútne neprijateľné prinútiť let spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, aby pristál v Minsku. Všetci cestujúci musia mať možnosť okamžite pokračovať v ceste do Vilniusu a musí byť garantovaná ich bezpečnosť. Za akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musí vinník niesť následky," reagovala na mikroblogovacej sieti Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 

Konanie Bieloruska odsúdil aj slovenský minister zahraničia Ivan Korčok, ktorý odsúdil politicky motivovanú zámienku o teroristickej hrozbe a nútené odklonenie lietadla. Na sociálnej sieti za incident zareagoval aj europoslanec Michal Šimečka z hnutia Progresívne Slovensko.

 

"Podobný akt agresie voči európskym občanom sa už nikdy nesmie opakovať. To, čo si dovolil Lukašenkov režim - ohroziť lietadlo plné občanov EÚ na ceste z Atén do Vilniusu, prinútiť ho s vojenskou stíhačkou pristáť v Minsku, pod zámienkou výbušniny na palube, a to kvôli zadržaniu bieloruského novinára Ramana Prataseviča - je neuveriteľné arogantné aj na pomery diktatúr," napísal Šimečka v príspevku.

 

Doplnil, že v europarlamente bude s kolegami požadovať dôraznú a okamžitú európsku odpoveď. Jednou z možností je zákaz využívania európskeho vzdušného priestoru pre bieloruskú štátnu leteckú spoločnosť Belavia, vylúčenie Bieloruska z Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO), aj intenzívnejšie sankcie voči predstaviteľom režimu. Podľa Progresívca by malo dôjsť k odkloneniu európskych letov, aby netranzitovali cez vzdušný priestor Bieloruska. "Musíme vyslať jasný signál, že takéto správanie je netolerovateľné," doplnil Šimečka.

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že na dnešnom summite EÚ chce hovoriť o uvalení ďalších sankcií voči Lukašenkovmu režimu. "Únos civilného lietadla je bezprecedentný akt štátneho terorizmu, ktorý nemôže zostať nepotrestaný," napísal Morawiecki na Twitteri. 

 

Podľa Lukašenka ide o teroristov

Bývalý novinár je od novembra minulého roka na bieloruskom zozname teroristických organizácií. Spolu so zakladateľom Nexta Live Sciapanom Pucilom, čelia obvineniam z organizovania protivládnych protestov.

 

Obom pritom hrozí trest odňatia slobody na 15 rokov. Ak by boli usvedčení z terorizmu, hrozí im dožitie či dokonca trest smrti. Keďže sa ocitli na zozname medzinárodne hľadaných osôb v Rusku a Bielorusku, rozhodli sa z krajiny ujsť do Varšavy. 

 

Nexta a jeho kanál Nexta Live sú aktuálne spoľahlivými zdrojmi informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Keďže sa po vypuknutí masových protestov po zverejnení výsledkov prezidentských volieb tešil veľkej popularite, bieloruské úrady ich nechali zablokovať a označili ich za extrémistické

 

Na núdzové pristátie, ktorého zámienkou bola bombová hrozba už reagovala aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. V príspevku na Telegrame napísala, že po tejto skúsenosti už nikto nemá istotu.

 

Prízvukovala, že išlo o akciu  bieloruských tajných služieb s cieľom zatknúť Prataševiča. Incident označila za medzinárodný škandál prezidenta Lučašenka, ktorý zneužil civilné obyvateľstvo pre svoje účely. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies