V Národnej rade bude historicky prvý Konvent slovenských vysokoškolákov

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:42 • 2 min
V Národnej rade bude historicky prvý Konvent slovenských vysokoškolákov

BRATISLAVA - V parlamente bude vo štvrtok (29.10.) určite veľmi rušno. Do poslaneckých lavíc však tentoraz namiesto skutočných poslancov zasadnú ich mladší "kolegovia" zo študentských častí akademických senátov slovenských vysokých škôl.

slovakia

left justify in out

Mladí senátori budú spoločne s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Jurajom Draxlerom a s aktivistami z akademickej samosprávy či manažmentu vedecko-vzdelávacích inštitúcií hľadať východiská pri riešení niektorých problémov nášho vysokého školstva.

 

Konferencii budú dominovať dve hlavné témy: Univerzita v 21. storočí (koncept vysokej školy na Slovensku ako modernej vzdelávacej inštitúcie) a Budúcnosť akademickej samosprávy (význam, fungovanie a úloha študentov v akademickej samospráve). Medzi prednášajúcimi bude napríklad prof. Jozef Masarik z Agentúry na podporu výskumu a vývoja, Doc. Ivan Ostrovský z Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry či prof. Emil Višňovský zo Slovenskej akadémie vied.

 

Historicky prvý vysokoškolský konvent na Slovensku otvorí poslanec Národnej rady SR a člen Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák. Nad podujatím prevzal záštitu predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý súhlasil s konaním tohto pilotného projektu priamo v rokovacej sále. "Chcem, aby mladí ľudia, ktorým nie sú ľahostajné veci verejné, diskutovali a hľadali riešenia problémov akademickej samosprávy na mieste, kde sa rozhoduje o najdôležitejších otázkach štátu i nášho každodenného života," vysvetlil šéf parlamentu.

 

Panelové diskusie či plenárne zasadnutie bude možné sledovať nielen z balkóna rokovacej sály, ale tiež v živom vysielaní parlamentnej televízie tv.nrsr.sk. Peter Pellegrini chce takýmto spôsobom priblížiť toto unikátne podujatie celej akademickej obci i širokej verejnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies