Prezidentka: Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti

NETKY.SK • 29 August 2022, 14:34 • 2 min
Prezidentka: Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti

BANSKÁ BYSTRICA/BRATISLAVA – Majú ambíciu vracať sa, a to v nových, reinkarnovaných podobách. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti. „Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, je hrozbou snaha podmaňovať si hrubou silou národy, krajiny aj ľudí,“ skonštatovala prezidentka.

 

img

 

Imunitu spoločnosti voči radikálnym a extrémistickým ideológiám podľa nej znižuje zlyhávanie demokraticky volených zástupcov. „Oslabuje ju aj to, keď sa nám niektorí snažia vnútiť, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP, podávajúc si pri tom ruky s novodobými fašistami. Dávajú tak slovám iný obsah a rozdeľujú spoločnosť,“ doplnila.

 

img

 

Výročie SNP je podľa nej okrem iného príležitosťou pripomenúť si, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie stratenej slobody. „Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme ho už nemuseli podstúpiť,“ zdôraznila hlava štátu. SNP podľa nej nesie odkaz, že pre väčšinu Slovákov bolo neprijateľné žiť v režime, ktorý stál na nadradenosti jedných nad druhými a na potláčaní ľudských práv.  

 

img

 

Čaputová ocenila statočnosť účastníkov SNP. „Ste inšpiráciou pre nás ostatných, pretože, ako potvrdzujú udalosti v našom susedstve, aj v 21. storočí sa môžu národy ocitnúť v situácii, keď musia čeliť agresii a bojovať za svoju slobodu,“ podotkla. Vyzdvihla chrabrosť ľudí, ktorí prenášali informácie, ukrývali partizánov či Židov alebo poskytovali materiálnu pomoc.

 

Možno vás zaujme: Sulík skritizoval nemeckú ministerku zahraničia. Kvôli čomu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona