Novú výšku platby poistného je potrebné uhradiť do 8. augusta

NETKY.SK • 2 August 2023, 13:32 • 2 min
Novú výšku platby poistného je potrebné uhradiť do 8. augusta

Bratislava-Júlové zvýšenie sociálnych odvodov prevetrá peňaženky podnikateľov

slovakia

left justify in out

Živnostníci a Samostatne zárobkovo činné osoby majú opäť povinnosti. Tí, ktorí si do konca marca podali daňové priznanie za rok 2022, majú na úhradu poistného len pár dní, konkrétne do 8. augusta 2023.  Odvody sú zvýšené od júla tohto roka a tak prvé zvýšené poistné musí byť zaplatené do augustového termínu. O konkrétnej výške odvodov boli podnikatelia informovaní poštou aj elektronicky. 

 

Podľa TASR, na túto skutočnosť upozornil upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr. "V tejto súvislosti SP odporúča SZČO upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol. Včasným nastavením správnej platby sa SZČO vyvaruje prípadnému vzniku dlhu voči Sociálnej poisťovni a uloženiu penále za omeškanie," uviedol Kontúr.

 

Viac ako 139 000 SZČO dostalo informáciu o zmene vo výške poistného. Väčšina, a to konkrétne 122 766 SZČO, bude platiť minimálne poistené. Maximálne poistné bude od júla tohto roka uhrádzať 97 SZČO.

"Sociálna poisťovňa počas uplynulého mesiaca informovala 174 152 SZČO o vzniku, zániku alebo o zmene výšky ich odvodovej povinnosti, ktorá sa na nich vzťahuje od 1. júla 2023. Listom v papierovej forme im zaslala 143 972 zásielok a elektronicky do elektronických schránok ďalších 30 180," informoval Kontúr s tým, že viac ako 34 800 oznámení sa týka vzniku a zániku sociálneho poistenia.

 

Poistné v novej výške nemusia uhradiť SZČO, ktoré si za minulý rok podávajú daňové priznanie v predĺženej lehote. SP ich informuje o poistnom do 21. októbra tohto roka a novo určené poistné zaplatia prvýkrát do 8. novembra tohto roka. Dovtedy budú platiť poistné v takej výške, ako doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies