V najvyšších polohách Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 12 December 2019, 9:31 • 2 min
V najvyšších polohách Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej stránke.

slovakia

left justify in out

Lavínové nebezpečenstvo je v týchto polohách značne lokálne. V žľaboch, svahoch a pod stenami najmä severovýchodných, východných, južných a juhovýchodných expozícií je naviaty nový sneh z posledného sneženia uložený na tvrdom podklade.

 

Zvlášť nebezpečné sú strmé až extrémne strmé svahy vyššie spomínaných orientácií, kde je pri veľkom dodatočnom zaťažení možné uvoľniť malú lavínu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

 

Dnes ráno bolo v horách zamračené, na hrebeňoch hmla, v najvyšších polohách Vysokých Tatier jasno. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozpätí od -11 do -1°C. Ráno fúkal silný vietor prevažne juhozápadných smerov do 12 m/s a v nárazoch do 25 m/s.

 

Snehová pokrývka je súvislá od 1800 m n. m. a je nerovnomerne rozmiestnená, pričom je koncentrovaná do najvyšších polôh Vysokých Tatier a na južne orientovaných svahoch.

 

Sneh sa za posledné dni v dôsledku kolísania teplôt stabilizoval a sadol. Na mnohých miestach je povrch snehu ľadový, prípadne sa vytvorila kôra. Voľný prachový sneh sa ešte vyskytuje v najvyšších polohách a na tienistých svahoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona