V najbližších dňoch sa naplno rozbehne peľová sezóna brezy

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 14:14 • 2 min
V najbližších dňoch sa naplno rozbehne peľová sezóna brezy

BANSKÁ BYSTRICA - V nasledujúcich dňoch sa najmä v teplejších oblastiach Slovenska rozbehne peľová sezóna brezy. V prípade, že prídu chladnejšie dni, jej nástup bude pozvoľnejší.

slovakia

left justify in out

"Alergikov by teda ochránil dážď, no zlou správou je, že ten by zas pomohol rastu lipnicovitých tráv, ktorých peľ očakávame približne v tretej dekáde apríla. To môže polinotikom výraznejšie sťažiť zdravotný stav," skonštatovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

 

Ako ďalej uviedla, v uplynulom týždni sa v ovzduší ešte vyskytoval v menších množstvách peľ alergizujúcej liesky a jelše, cyprusovito–tisovitých drevín, hrabu, brestu, javora, duba, topoľa a vŕby. Peľ topoľov a vŕb dosiahol ešte svoje maximá v teplejších oblastiach Slovenska. V ovzduší výrazne pribudol a aj prevláda peľ spomínanej brezy.

 

Peľová sezóna jelše a liesky sa na celom území Slovenska už chýli k definitívnemu koncu. Tento peľ sa vyskytne už len v chladnejších oblastiach severného a stredného Slovenska, kde ho môže priviať vietor z vysokých polôh.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies