V Modre sa dnes začína medzinárodný festival komornej hudby a jazzu

NETKY.SK • 17 August 2023, 15:53 • 2 min
V Modre sa dnes začína medzinárodný festival komornej hudby a jazzu

MODRA - Osemnásty ročník medzinárodného festivalu komornej hudby a jazzu - Hudba Modre rozozvučí od štvrtka vinárske mesto na úpätí Karpát. Do nedele 20. augusta čaká návštevníkov letného festivalu šesť koncertov.

slovakia

left justify in out

Úvodný štvrtkový večer bude patriť zhudobnenej slovenskej poézii, odznejú básne Pavla Országha Hviezdoslava, Rudolfa Dilonga, Milana Rúfusa, Jána Smreka, Janka Kráľa a ďalších poetov v podobe piesní zhudobnených Ansámblom Františka Báleša. "Časť repertoáru ansámblu tvoria aj moje vlastné zhudobnené básnické prvotiny," približuje zoskupenie hudobníkov a literárnych nadšencov jeho zakladateľ, klavirista a autor hudby František Báleš.

 

Aj piatkový (18. 8.) jazzový koncert sa uskutoční na nádvorí novozrekonštruovaného Kaštieľa v Modre, kde zaznie raný jazz v podaní orchestra Fats Jazz Band, ktorý poteší priaznivcov autentického hot jazzu a swingu prvej polovice minulého storočia. Najmladšia generácia nadaných adeptov umeleckých povolaní, žiakov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Modre, sa uskutoční v sobotu (19. 8.) v koncertnej sále modranského kaštieľa. Na Malom koncerte veľkých nádejí ich vystrieda súbor Slovak Brass Quintet, ktorý tvoria členovia a sólisti Slovenskej filharmónie. 

"V Modre uvedú skladby od stredoveku až po filmovú hudbu v úpravách pre dve trúbky, trombón, lesný roh a tubu," uviedla PR manažérka festivalu Janka Dekánková. Záverečný koncert festivalu odohrá v Nemeckom evanjelickom kostole nemecká flautistka Nicole Pressler spolu s Bergerovým triom.

"Nicole Pressler pôsobila 12 rokov v Katare a jej výnimočný talent ocenili porotcovia mnohých súťaží," približuje riaditeľ festivalu Hudba Modre Ladislav Fančovič umelkyňu, ktorá bude interpretovať i diela Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa, Gustava Mahlera, Francisa Poulenca. Koncert bude reflektovať aj 120. výročie úmrtia Eugena Suchoňa. Vstupné na koncerty je dobrovoľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies