V mekke medzinárodnej diplomacie v New Yorku sú Obama i Radičová

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:45 • 2 min
V mekke medzinárodnej diplomacie v New Yorku sú Obama i Radičová

V mekke medzinárodnej diplomacie v New Yorku sú Obama i Radičová

slovakia

left justify in out

img

img

Americký prezident Barack Obama uskutoční na okraj 66. zasadania Valného (VZ) zhromaždenia OSN, ktoré prebieha v New Yorku, rad stretnutí v snahe podporiť lídrov líbyjskej Prechodnej národnej rady.

Na rokovaní VZ zastupuje SR predsedníčka vlády Iveta Radičová, ktorá do New Yorku pricestovala v pondelok a jej pracovný pobyt v USA potrvá do soboty.

Obama sa dnes stretne so šéfom líbyjskej Prechodnej národnej rady Mustafom Abdalom Džalílom, a tiež s ďalšími predstaviteľmi Líbye, aby diskutovali o ďalšej fáze prechodu moci v krajine.

Okrem toho bude americký prezident rokovať s afganským prezidentom Hamídom Karzajom. Ide ich o prvé osobné stretnutie od oznámenie Obamových plánov na stiahnutie vyše 30.000 amerických vojakov z Afganistanu do konca budúceho leta.

VZ OSN prebieha v sídle svetového spoločenstva v New Yorku od 13. septembra. Hlavy štátov a vlád si naplánovali tri stretnutia na vysokej úrovni.

V pondelok sa začalo rokovanie, venované prevencii a kontrole neinfekčných ochorení na celosvetovej úrovni, a to najmä v súvislosti s výzvami, ktorým čelia rozvojové krajiny.

Dnešné stretnutie sa bude venovať otázkam zväčšovania púští, sucha a degradácie pôdy v kontexte trvalo udržateľného rozvoja a zmierňovania chudoby. Bude to príprava na konferenciu OSN o trvalo udržateľnom rozvoji (Rio+20), naplánovanú na jún 2012.

Tretie stretnutie na vysokej úrovni bude vo štvrtok a pripomenie si desiate výročie Durbanskej deklarácie a akčného programu - akčný program medzinárodného spoločenstva v boji proti rasizmu.

Každoročná všeobecná rozprava VZ sa začne v stredu. Kľúčovými témami sú Miléniové rozvojové ciele, klimatické zmeny a trvalo udržateľný rozvoj, potravinová bezpečnosť, úloha mediácie v mierovom urovnávaní sporov, ako aj obnova a posilnenie nestálych a post-konfliktných štátov a odzbrojovanie.

Politické špičky sa budú tiež zaoberať dlho prebiehajúcou reformou OSN, vrátane reformy Bezpečnostnej rady (BR) OSN, revitalizáciou práce VZ a predpokladmi na opätovné potvrdenie ústrednej role organizácie v globálnom vedení.

V stredu bude na rokovaní VZ OSN predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, ktorá potom prijala pozvanie na obed, podávaný generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Vo večerných hodinách sa Radičová zúčastní na recepcii pre vedúcich delegácií, ktorá sa bude konať za účasti amerického prezidenta.

Dnes má Radičová v programe účasť na Globálnom investičnom sympóziu Cesty k prosperite, na ktorom vystúpi s prejavom v rámci bloku Country presentation (Prezentácia krajiny). Šéfka slovenskej vlády sa zúčastní i na fóre Open Government Partnership.

Okrem toho sa Radičová v priebehu dnešného dňa stretne s predstaviteľmi organizácie Friends of Slovakia, ktorá rozvíja slovensko-americké vzťahy, a tiež podporuje kontakty v oblasti kultúry, hospodárstva, politiky a bezpečnosti.

Zdroj: AP, Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies