V Madride odhalili náhrobok s predpokladanými pozostatkami Miguela Cervantesa

NETKY.SK • 11 Jún 2015, 18:30 • 2 min
V Madride odhalili náhrobok s predpokladanými pozostatkami Miguela Cervantesa

MADRID - V madridskom kláštore dnes oficiálne odhalili náhrobok, pod ktorým sú podľa všetkého uložené pozostatky španielskeho spisovateľa Miguela Cervantesa (1547-1616), autora jedného z najznámejších diel svetovej literatúry - Dômyselného rytiera Don Quijote de la Mancha.

slovakia

left justify in out

Náhrobok "španielskeho Shakespeara" dnes slávnostne sprístupnili pre verejnosť v komplexe kláštora bosých trinitárov. Nechýbali vojenské pocty ani madridská starostka Ana Botellová, ktorá naň položila vavrínový veniec symbolicky udeľovaný slávnym básnikom.

 

Podľa starostky odhalený pomník konečne spláca stáročný dlh, ktorý má Španielsko voči svojmu literárnemu géniovi. "Teraz už môžeme konštatovať: Miguel, misia splnená," vyhlásila Botellová.

 

Španielsky vojak, spisovateľ a básnik Miguel de Cervantes y Saavedra zomrel 22. apríla 1616 vo veku 68 rokov. Na druhý deň ho pochovali v kaplnke kláštora, ktorý sa nachádza v historickej "literárnej" štvrti Madridu Barrio de las Letras. Presné miesto spisovateľovho posledného odpočinku však počas stáročí upadlo do zabudnutia.

Pátranie po pozostatkoch jedného z najslávnejších španielskych spisovateľov sa začalo vlani v apríli a trvalo takmer rok.

 

Tridsiatim členom vedeckého tímu sa podarilo v kláštornej krypte nájsť pozostatky 15 pochovaných tiel. Experti sa domnievajú, že sú medzi nimi aj fragmenty kostí Cervantesa, jednoznačne sa im to však dokázať nepodarilo.

Archeológovia v krypte našli časti rakvy obsahujúcej kosti, na ktorej boli iniciálky "M.C.". Na základe viacerých dobových indícií dospeli k záveru, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o pozostatky slávneho spisovateľa.

 

Úplnú istotu však nemajú; v Cervantesovom prípade totiž nebolo možné využiť obvyklú analýzu DNA, keďže nie je známe, že by mal ešte nejakých žijúcich potomkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies