V Luxembursku sa začali predčasné parlamentné voľby

NETKY.SK • 20 Október 2013, 08:55 • 2 min
V Luxembursku sa začali predčasné parlamentné voľby

LUXEMBURG - Účasť na voľbách je povinná, a tým oprávneným voličom, ktorí sa ich nezúčastnia, hrozí pokuta až 250 eur.

slovakia

left justify in out

V Luxembursku sa dnes začali predčasné parlamentné voľby, pričom úradujúci premiér Jean-Claude Juncker dúfa, že aj napriek škandálu so spravodajskými službami, ktorý začiatkom roka otriasol jeho vládou, zostane v kresle predsedu vlády aj v ďalšom funkčnom období.

Po 18 rokoch v úrade je Juncker najdlhšie slúžiacim premiérom zo všetkých štátov Európskej únie. Až na jednu výnimku jeho Ľudová kresťansko-sociálna strana (CSV) obsadzovala kreslo premiéra po všetkých voľbách, ktoré sa v krajine konali od konca druhej svetovej vojny.

Juncker však v júli stratil podporu svojich koaličných partnerov po tom, čo parlamentné vyšetrovanie ukázalo, že nesie "politickú zodpovednosť" za prechmaty, ku ktorým došlo v luxemburskej tajnej službe.

Pod hrozbou hlasovania o vyslovení nedôvery vláde Juncker požiadal veľkovojvodu Henricha I., aby predčasne vypísal voľby, ktoré boli pôvodne plánované na máj budúceho roka.

Luxembursko má 238.500 oprávnených voličov, ktorí si volia 60-členný parlament. Účasť na voľbách je povinná, a tým oprávneným voličom, ktorí sa ich nezúčastnia, hrozí pokuta až 250 eur.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies