O obmedzení voľného pohybu počas Veľkej noci sa rozhodne dnes

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 6:45 • 2 min
O obmedzení voľného pohybu počas Veľkej noci sa rozhodne dnes

BRATISLAVA - Konzílium odborníkov odporúča vláde počas veľkonočných sviatkov prijať obmedzenie voľného pohybu osôb. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič po zasadnutí konzília odborníkov.

slovakia

left justify in out

 

To premiér zvolal v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu počas blížiacich sa veľkonočných sviatkov. V pondelok premiér na základe tohto rozhodnutia predloží vláde návrh na prijatie uznesenia, ktorého cieľom bude obmedziť voľný pohyb osôb na obdobie od 8. apríla do 13. apríla.

 

Premiér pristupuje k situácii razantne a zodpovedne

"Pevne verím, že ľudia pochopia dôležitosť tohto opatrenia," uviedol premiér.

Výnimkami z tohto obmedzenia budú obvyklé cestovanie do a zo zamestnania, nákup do domácnosti, návštevy lekára či pobyt v prírode v rámci okresu.

 

Medzi výnimkami budú tiež pohreb alebo starostlivosť o príbuzného či susedská pomoc. "Cieľom opatrení je, aby sme sa vyhli zbytočnému cestovaniu a stretávaniu sa. Aby sme sa vyhli zbytočnému nakazeniu našich príbuzných alebo známych," konštatoval Matovič.

 

Návštevy sú rizikové

Ako dodal, osloví aj ministrov vnútra a obrany, aby boli jednotlivé zložky v pohotovosti a aby kontrolovali dodržiavanie tohto nariadenia.

Ako pripomenula exministerka zdravotníctva a odborníčka na cudzokrajné choroby Andrea Kalavská, návšteva rodinných príslušníkov je v čase pandémie veľmi nebezpečná, najmä čo sa týka dôchodcov. Apelovala preto na občanov, aby v čase sviatkov obmedzili cestovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona