V Litve je prechod z litas na euro plynulý a bezproblémový

NETKY.SK • 6 Január 2015, 16:46 • 2 min
V Litve je prechod z litas na euro plynulý a bezproblémový

BRUSEL - Prechod z národnej meny na euro sa v Litve uskutočňuje plynulo, podľa plánov a bez problémov. Oznámila dnes Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Litva sa 1. januára stala v poradí už 19. krajinou, ktorá zaviedla spoločnú európsku menu a stala sa členom eurozóny.
      

Doterajšia národná mena litas bude v obehu ešte počas prechodného dvojtýždňového obdobia, kedy obe meny majú postavenie zákonného platidla.
      

Komisia upozornila, že od soboty 3. januára už 89 percent zákazníkov platí v eurách alebo vymenilo hotovosť za eurá. Neboli zistené žiadne závažné problémy v bankách alebo v maloobchodnom sektore.
      

Nedávny prieskum EK naznačil, že veľká časť Litovčanov už mala hotovosť v eurách ešte pred oficiálnym zavedením tejto meny. Hotovosť pochádzala z ich ciest do zahraničia, z výmeny v banke alebo na poštových úradoch a mnoho obyvateľov si dopredu zakúpilo euromince zo štartovacích sád. Tento trend prispel k plynulejšiemu prechodu obyvateľstva na euro.
      

Komisia zároveň skonštatovala, že konverzia národnej meny na euro v bankomatoch prebehla hladko, prakticky všetky bankomaty boli pripravené na distribúciu eurobankoviek už od prvej hodiny od 1. januára. Okrem toho okolo 40 pobočiek komerčných bánk a pobočiek litovskej centrálnej banky vo Vilniuse a v Kaunase boli otvorené pre hotovostné služby aj vo štvrtok 1. januára.
      

Na nápor novej meny boli načas a dostatočne pripravené aj pokladničné terminály pre platby kartami v obchodoch, ktoré začali úradovať od piatka 2. januára. Pre zabezpečenie dostatočného výberu hotovosti v novej mene boli otvorené pobočky bánk a pôšt aj v sobotu.
      

Posledný prieskum EK z 3. januára naznačil, že 59 percent platieb v hotovosti v obchodoch sú ešte stále vykonávané v litas, oproti predošlému dňu išlo však o badateľný pokles, lebo 2. januára bolo až 84 percent platieb v doterajšej národnej mene.
      

Komerčné banky dostali eurobankovky a euromince v predstihu zo zásob Litovskej národnej banky, cez finančné inštitúcie sa hotovosť v euro dostala do obchodov a iných podnikov, aby mohli spracovávať platby a vracať v eurách už od prvého dňa prechodu na novú menu.
      

Litva sa po Estónsku a Lotyšsku stala treťou pobaltskou krajinou v eurozóne. Estónsko zaviedlo euro v roku 2011, Lotyšsko o tri roky neskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies