V Ozbrojených silách Ukrajiny oznámili návrat Ukrajincov na Donbas a Krym

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 13:02 • 2 min
V Ozbrojených silách Ukrajiny oznámili návrat Ukrajincov na Donbas a Krym

MOSKVA – Generál ozbrojených síl Ukrajiny Sergej Krivonos vysvetlil, prečo sa ľudia, ktorí odišli pred pár rokmi z Krymu a Donbasu na Ukrajinu, vracajú späť. Povedal o tom počas diskusie okrúhleho stola „Krym a Donbas: spôsoby návratu“.

slovakia

left justify in out

Generál poznamenal, že boj Kyjeva o myseľ a srdce vlastných obyvateľov zlyhal. „Pripomeňme si, koľko ľudí najskôr opustilo okupované územia, ale potom sa vrátilo. Prečo sa to stalo? Pretože ľudia, ktorí prišli na Ukrajinu, si nenašli prácu, nenašli príležitosť existovať na našom území a preto sa vrátili naspäť,“ povedal Krivonos.

 

Objasnil, že veľké množstvo námorných dôstojníkov ukončilo pracovný pomer a odišlo späť na Krym, pretože na Ukrajine nemali kde bývať. „Nikto ich tu nečakal, nikto nepodporoval,“ uzavrel generál.

 

Zástupca Štátnej dumy Ruskej federácie Ruslan Balbek predtým uviedol, že krymskí Tatári žijúci na Ukrajine sa tiež masívne sťahujú na ruský polostrov a odmietajú považovať Krym za ukrajinský. V regióne existuje federálny cieľový program, vďaka ktorému sa realizujú investičné projekty v miestach kompaktného bydliska národov republiky. Od roku 2014 do roku 2020 na to bolo vyčlenených 800 miliárd rubľov. Neskôr bol program predĺžený do roku 2024 a bolo pridelených ďalších 300 miliárd rubľov.

 

img

 

Po pripojení Krymu k Ruskej federácii sa väčšina vojenského personálu rozhodla nepresťahovať na územie Ukrajiny. Podľa údajov bývalého predsedu vlády a exministra obrany Ukrajiny Jurija Jekhanurova odmietli slúžiť svojej vlasti a zostali na polostrove 77% vojenského personálu, 97% zamestnancov SBU a viac ako 90% policajtov. A teraz sa vracajú na Krym aj tí, ktorí vtedy odišli.

 

Krym sa pripojil k Ruskej federácii po referende v marci 2014. Ukrajina a západné krajiny neuznali výsledky hlasovania. Na Rusko boli uvalené sankcie. Ukrajina taktiež od roku 2014 vedie vojenskú operáciu proti neuznaným ľudovým republikám Luhansku a Donecku. O otázkach riešenia situácie na Donbase sa pravidelne diskutuje, a to aj počas stretnutí kontaktnej skupiny v Minsku a na rokovaniach v „normandskom formáte“.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies