V Krakove potvrdili koniec snáh o ZOH 2022

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 15:58 • 2 min
V Krakove potvrdili koniec snáh o ZOH 2022

KRAKOV - Snahy Krakova o usporiadanie zimných olympijských hier s pomocou slovenskej Jasnej sa definitívne stanú minulosťou 11. júna.

slovakia

left justify in out

V ten deň má rokovať mestská rada v Krakove o uznesení ukončiť kandidačný proces. Na piatkovom stretnutí predstaviteľov národných olympijských výborov Slovenska a Poľska o tom informoval starosta Krakova Jacek Majchrowski. Poľské mesto odstupuje po neúspešnom referende od snahy organizovať ZOH, toto rozhodnutie je už nemenné. Krok mestskej rady bude iba formálny.

 

"Rozhodnutie mestskej rady definitívne uzavrie úsilie Poľska a Slovenska o usporiadanie tejto akcie," povedal podľa poľských médií v piatok Majchrowski. Ukončenie procesu prichádza po neúspešnom referende v meste. Až 69,72% obyvateľov Krakova v referende vyjadrilo nesúhlas s usporiadaním ZOH 2022. Platnosť ľudového hlasovania bola podmienená 30-percentnou účasťou, ktorá napokon dosiahla necelých 36%. Po zasadnutí mestskej rady 11. júna a prijatí uznesenia ho Poliaci pošlú do sídla Medzinárodného olympijského výboru. 

 

"Rokovalo sa v pokojnej atmosfére. Zhodli sme sa, že neexistuje žiadna možnosť nerešpektovať výsledok referenda. Je škoda, že sa spoločný pokus o zimnú olympiádu skončil takto, ale život sa nekončí. S poľskými kolegami sme sa navzájom poďakovali za vzájomnú spoluprácu a deklarovali sme, že na olympijských projektoch budeme naďalej spolupracovať," informoval na webe olympic.sk prezident SOV František Chmelár. 

 

Účastníci piatkovej schôdzky - zástupcovia oboch národných olympijských výborov, vlád SR a Poľska a samospráv z oboch strán hranice vyjadrili ľútosť zo zmarenia snáh o ZOH 2022. "Obe strany zdôrazňujú veľmi dobrú vzájomnú spoluprácu a budú v nej pokračovať pri rozvoji oboch regiónov i olympijského športu na oboch stranách Tatier. Poľský a Slovenský olympijský výbor vyjadrili ochotu ďalej spolupracovať na realizácii spoločných projektov a zároveň ďakujú Medzinárodnému olympijskému výboru za pomoc," píše sa v stanovisku z rokovania. 

 

Pre zmarenú kandidatúru na usporiadanie zimných olympijských hier 2022 príde Krakov o stovky miliónov eur, stratu na plánovaných investíciách vyčíslil Jacek Majchrowski. Poľská vláda bola podľa neho pripravená presmerovať do regiónu vysoký objem finančných prostriedkov. V prípade víťazstva kandidatúry sa malo investovať najmä do miestnej dopravnej infraštruktúry. 

 

"Podľa mojich výpočtov sme prišli asi o tri miliardy zlotých (724 miliónov eur) vo forme investícií. Bol to veľký zámer a jeho krach spôsobí mnoho problémov. Ale ľudia sa tak rozhodli. Okrem iného sa počítalo s novou cestou do Zakopaného," lamentoval pre Poľský rozhlas komunálny politik, ktorý referendum vypísal. 

 

Majchrowski trvá na tom, že obyvatelia Krakova sa nechali oklamať negatívnou kampaňou v médiách o vysokých nákladoch na podujatie. Vinu na výsledkoch nedeľňajšieho ľudového hlasovania podľa neho nesie aj bývalé vedenie výboru pre kandidatúru na čele s Jagnou Marczułajtisovou-Walczakovou, ktorá znechutila ľudí korupčnou aférou. 

 

Po predpokladanom odstúpení Krakova zostanú v boji o usporiadanie ZOH 2022 nórske Oslo, ktoré však stále nemá vládne garancie, ďalej čínsky Peking, kazašské Almaty a ukrajinský Ľvov, ktorý je prakticky diskvalifikovaný pre ozbrojený konflikt na Ukrajine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies