Peking informoval diplomatov o výsledkoch výskumu pôvodu koronavírusu

NETKY.SK • 26 Marec 2021, 14:56 • 2 min
Peking informoval diplomatov o výsledkoch výskumu pôvodu koronavírusu

PEKING - Čína dnes oboznámila diplomatov s predbežnými výsledkami výskumu o pôvode nového koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tento krok predchádza zverejneniu dlho očakávanej správy Svetovej zdravotníckej organizácie. Iniciatíva pôsobí ako súčasť úsilia Číny o získanie kontroly nad dokumentom, ktorý sa stal predmetom diplomatických sporov. USA a ďalšie krajiny vyjadrili pochybnosti o čínskom ovplyvňovaní výskumu, Peking zase obviňuje kritikov z politizácie práce vedcov.

 

img


„Naším cieľom je ukázať otvorenosť a transparentnosť,“ uviedol predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí Jang Tchao. Ako dodal, Čína s pandémiou bojovala transparentne a nemá čo skrývať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Experti z Wu-chanu priniesli prvé závažné zistenia! Zatajovala čínska vláda informácie o pandémii?

Správa vychádza zo zistení tímu WHO, ktorý tento rok navštívil mesto Wu-chan, odkiaľ sa začal koncom roka 2019 šíriť nový koronavírus. Na správe spolupracovali experti Svetovej zdravotníckej organizácie s čínskymi kolegami. Na jej finálnej podobe sa musia zhodnúť obe strany, pričom stále nie je jasné, kedy ju zverejnia.

Člen čínskeho tímu a zástupca riaditeľa čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Feng C'-ťien uviedol, že experti skúmajú štyri možné zdroje pôvodu vírusu. Podľa jednej z teórií sa vírus preniesol na človeka z netopiera. Ďalšou možnosťou je, že netopier najskôr infikoval iného cicavca, od ktorého sa nakazil človek. Zdrojom nákazy by mohli byť aj dodávky chladeného alebo zmrazeného jedla. Podľa štvrtej možnosti mohol vírus uniknúť z laboratórií v meste Wu-chan, čo je však extrémne nepravdepodobné, uviedol Feng.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies