V kauze Putinovho mena na fínskom zozname zločincov obvinia tri osoby

NETKY.SK • 28 Október 2014, 18:23 • 2 min
V kauze Putinovho mena na fínskom zozname zločincov obvinia tri osoby

HELSINKI - Tri osoby vo Fínsku budú čeliť obvineniu v prípade tajného policajného zoznamu zločincov, na ktorom sa vlani ocitlo aj meno ruského prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na dnešnú správu fínskej televízie Yle.
     

Trojica podľa nej bude obvinená z nedbalosti pri správe zoznamu kriminálnikov. Dvaja sú vysokopostavení policajní dôstojníci, tretí je civilným zamestnancom polície. Všetci však popierajú, že by urobili chybu.
     

Pôvodne mala polícia v kauze sedem podozrivých. Voči štyrom neskôr stíhanie zastavila.
     

Podľa zástupcu fínskeho generálneho prokurátora Jormu Kalskeho vyšetrovatelia zistili, že policajný zoznam obsahoval mená a telefónne čísla ľudí, ktorí neboli nikdy podozriví z priestupku alebo trestného činu.
     

Vyšetrovanie v prípade sa začalo v apríli 2013 po tom, čo na Putinovo meno na zozname upozornila televízia MTV3.
     

Fínsko sa vzápätí ruskému prezidentovi ospravedlnilo a urýchlene odstránilo jeho meno zo zoznamu. "Chcem sa hlboko ospravedlniť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za tento nesprávny registračný údaj," uviedla vtedy fínska ministerka vnútra Päivi Räsänenová.
     

Šéf fínskej polície označil incident za poľutovaniahodný. "Takéto udalosti sa dejú iba veľmi zriedka a sú neakceptovateľné," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies