Utečencov so zničeného tábora Moria presunuli do stanového mestečka

NETKY.SK • 19 September 2020, 17:18 • 2 min
Utečencov so zničeného tábora Moria presunuli do stanového mestečka

ATÉNY - Grécke úrady už do nového dočasného tábora na ostrove Lesbos premiestnili väčšinu z viac ako 12-tisíc migrantov.

slovakia

left justify in out

Tí prišli o svoju provizórnu strechu nad hlavou pri požiari, ktorí zničil preplnený tábor Moria. Informovala o tom agentúra AFP.

 

 

Drvivá väčšina sa presunula z ulice do tábora

Približne 9-tisíc z 12 700 utečencov sa už nachádza v novom stanovom mestečku. Niektorí z migrantov sa zdráhali presunúť sa do nového tábora v obavách, že v ňom opäť uviaznu.

 

img

 

Polícii sa však podarilo do tohto zariadenia premiestniť tisíce z nich aj pod hrozbou, že im úrady zrušia žiadosť o azyl.

 

Súviaci článok: Nemecko podľa Reuters takto pomôže utečencom po gréckom požiari

 

Utečencov testujú na COVID-19

Všetky osoby, ktoré vstupujú do nového tábora, absolvujú testy na koronavírus SARS-CoV-2. Grécke ministerstvo pre migráciu uvádza, že medzi obyvateľmi tábora zatiaľ zaznamenali 214 pozitívnych prípadov nákazy.

 

img

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok upozornil, že nový tábor môže byť len dočasný a nie je vhodný na dlhodobejší pobyt.

 

img

 

Hovorca gréckej vlády v pondelok 14. septembra v súvislosti s požiarom v Morii povedal, že "tábor podpálili utečenci a migranti, ktorí chceli vydierať vládu s cieľom, aby boli urýchlene prevezení z ostrova na pevninu". Z podpaľačstva a za údajnú účasť na požiaroch, ktoré zničili väčšinu tábora, obvinili minulý týždeň štyroch afganských migrantov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Za podpaľačstvo v utečeneckom tábore na ostrove Lesbos obvinili štyroch Afgancov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona