Djokovič získal späť vízum, minister imigrácie mu však napriek tomu môže zakázať vstup do krajiny

NETKY.SK • 10 Január 2022, 08:07 • 2 min
Djokovič získal späť vízum, minister imigrácie mu však napriek tomu môže zakázať vstup do krajiny

MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič môže vstúpiť do Austrálie. V pondelok uspel na súde s odvolaním po tom, ako mu minulý týždeň úrady na letisku v Melbourne zrušili vízum.

slovakia

left justify in out

Sudca Anthony Kelly zvrátil toto rozhodnutie a nariadil austrálskej vláde zaplatiť súdne trovy a prepustiť Djokoviča z detenčného hotela do polhodiny. Právny zástupca vlády Christopher Tran však informoval, že minister imigrácie Alex Hawke zváži svoju možnosť zakázať Srbovi vstup do krajiny na tri roky.

 

img

 

Kelly si v pondelok vypočul argumenty oboch strán. Deväťnásobný šampión Australian Open mohol v čase pojednávania opustiť detenčný Park Hotel na predmestí Melbourne, kde bol ubytovaný, odkedy mu po prílete do Austrálie zrušili vízum. Djokovič sa následne obrátil na súd v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z krajiny. Argumentoval tým, že na vstup nepotreboval potvrdenie o vakcinácii proti koronavírusu, pretože predložil potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 z decembra. Podľa austrálskej vlády však nesplnil podmienky na udelenie výnimky. Súd predbežným opatrením minulý týždeň zabránil jeho okamžitému vyhosteniu.

 

img

 

Djokovič dlhodobo odmietal povedať, či je zaočkovaný, podľa súdnych dokumentov však nie je. Austrálske zdravotné úrady umožnili dočasnú výnimku z pravidla o očkovaní pre ľudí, ktorí mali COVID-19 v uplynulých šiestich mesiacoch. Kelly poukázal na to, že Djokovič poskytol úradom na letisku v Melbourne lekársku výnimku od organizácie Tennis Australia, ktorá od 17. januára organizuje úvodný grandslamový turnaj sezóny, aj od dvoch lekárskych komisií. „Znepokojuje ma, že nerozumiem, čo viac mohol tento človek spraviť pre zisk víza?" pýtal sa sudca Djokovičovho právneho zástupcu Nicka Wooda, ktorý s ním súhlasil.

 

Protistrana počas prerušeného pojednávania stiahla svoj prípad, stále však nie je isté, či Djokovič bude môcť obhajovať titul na Australian Open.

 

Prečítajte si: Aká je pravda o Djokovičovej výnimke z očkovania?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona