V kauze Čistý deň podľa Edity Pfundtner nebude nikto víťaz

NETKY.SK • 9 November 2016, 13:04 • 2 min
V kauze Čistý deň podľa Edity Pfundtner nebude nikto víťaz

GALANTA – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter bude čeliť obrovskému tlaku, ak príjme akékoľvek rozhodnutie v súvislosti s resocializačným strediskom Čistý deň v Galante.

slovakia

left justify in out

Či rozhodne o ponechaní, alebo odobratí akreditácie zariadeniu, ten tlak bude rovnaký. Na utorkovom poslaneckom prieskume v Čistom dni to povedala poslankyňa Edita Pfundtner (Most-Híd). "Ja sa obávam, že v tomto prípade nebude nikto víťaz, budú len porazení,“ dodala.

 

Akreditačná komisia pôvodne vydala odporúčanie na odobratie akreditácie zariadeniu, podľa Pfundtner však zrejme konala pod značným mediálnym tlakom a v hysterickej atmosfére. Po odporúčaní ešte prebiehali úkony na zistenie skutkového stavu. Poslankyňa klientom zariadenia povedala, že o zisteniach z poslaneckého prieskumu na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny, na úrade práce v Piešťanoch a v samotnom zariadení bude informovaný aj minister Richter.

 

Zakladateľka Čistého dňa Zuzana Tománková Miková spresnila, že o ponechaní alebo odobratí akreditácie v tejto fáze konania nerozhoduje minister, ale šéfka sekcie sociálnej a rodinnej politiky na ministerstve. Minister Richter by rozhodoval až v prípade odvolania sa.

 

Členovia výborov národnej rady pre sociálne veci a pre ľudské práva absolvovali v utorok poslanecký prieskum v Čistom dni. Najskôr sa stretli so zamestnancami zariadenia, potom aj s klientmi a rodičmi. Resocializačnému zariadeniu Čistý deň hrozí odobratie štátnej akreditácie po tom, ako poslankyňa Natália Blahová (SaS) zverejnila informácie o údajnom sexuálnom zneužití maloletej klientky v zariadení. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies