V kaštieli v Ostrej Lúke otvoria pamätnú izbu Adely Ostrolúckej

NETKY.SK • 9 September 2023, 10:30 • 2 min
V kaštieli v Ostrej Lúke otvoria pamätnú izbu Adely Ostrolúckej

OSTRÁ LÚKA - V nedávno zrekonštruovanom kaštieli v Ostrej Lúke pri Zvolene sprístupnia pamätnú izbu Adely Ostrolúckej. Jej otvorenie spolu so sprístupnením blízkeho parku je naplánované na sobotu 23. septembra o 14.00 h., uviedol starosta Juraj Jelok.

slovakia

left justify in out

Podľa neho kaštieľ už mali krátko po dokončení možnosť navštíviť obyvatelia obce, otvorenie pamätnej izby bude ale slávnostnejšie a obec a majiteľ kaštieľa chce privítať aj hostí a návštevníkov zo širšieho okolia.

 

Návštevníci uvidia v premiére nielen expozíciu, venovanú asi najznámejšej obyvateľke kaštieľa, priateľke Ľudovíta Štúra Adele Ostrolúckej, ale aj premeny, ktorých sa areál kaštieľa dočkal v uplynulých rokoch.

Podľa starostu Jeloka sa aktuálne pracuje aj na kultúrnom centre, ktoré v susedstve kaštieľa prestavujú z niekdajšieho družstevného ovčinca. Zachované a priznané budú aj pozostatky blízkeho starého kaštieľa, vyčistená a obnovená je aj stará ostrolúcka studňa.

 

Ako sprievodné podujatie sa uskutoční aj sadenie pamätného stromu v parku kaštieľa a umožnený bude aj vstup do hrobky rodiny Ostrolúckych. Ako starosta ďalej informoval, na Slovensko by z Budapešti mali pricestovať aj potomkovia tohto významného rodu.

 

Podujatie je organizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Jozef Poliak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies