Pre podvody s eurofondami obžalovali tri osoby!

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 18:53 • 2 min
Pre podvody s eurofondami obžalovali tri osoby!

BRATISLAVA - Trojici osôb hrozí za podvody s eurofondami, ktorých sa mali dopustiť ako organizovaná skupina, až 16 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Obžalobu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) podal v pondelok európsky delegovaný prokurátor Úradu Európskej prokuratúry (EPPO) pôsobiaci na území SR. TASR o tom informoval európsky delegovaný prokurátor EPPO Martin Pacalaj.

 

img

 

Obžalobu podal na tri fyzické a jednu právnickú osobu za zločiny poškodzovania finančných záujmov EÚ, skrátenia dane a poistného i daňového podvodu „v súvislosti s podvodným deklarovaním nákladov za obstaranie strojového zariadenia s cieľom získania finančnej podpory z eurofondov z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj vo výške takmer 375 000 eur“. Tiež neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH v rozsahu viac ako 137 000 eur a skrátením daňovej povinnosti vo výške presahujúcej 29 500 eur.

 

Prečítajte si tiež: V bratislavskej škole nahlásili bombu!

 

Mali si vytvoriť fiktívny odberateľsko-dodávateľský reťazec pri kúpe strojového zariadenia cez nastrčené spriaznené firmy. „Za žalované dva skutky právne kvalifikované tromi trestnými činmi (ako bolo uvedené vyššie) vo forme organizovanej skupiny umožňuje Trestný zákon uložiť úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 7 až 16 rokov nepodmienečne,“ priblížil Pacalaj.

 

img

 

Európska prokuratúra spustila svoju činnosť 1. júna 2021 na území 22 členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Jej hlavnou úlohou je vyšetrovať a trestne stíhať pred súdmi prípady poškodzujúce finančné záujmy EÚ a s nimi spojené kriminálne aktivity. Konkrétne korupciu, daňové úniky, machinácie pri verejnom obstarávaní, legalizáciu výnosov z trestnej činnosti či zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Tiež organizované formy uvedených trestných činov.

 

Možno vás zaujme: Odsúdili Zoroslava Kollára! Čo hovorí na trest?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona